Povestea din SUA nu e decât una dintr-un șir de întâmplări care oglindesc stilul guvernanților de a nu da explicații oamenilor – scrie Patrick Andre De Hillerin în Libertatea.

Într-una dintre nenumăratele snoave ce-l au drept personaj principal, Nastratin Hogea înmoaie bucăți de pâine într-un heleșteu pe care pluteau niște rațe. Întrebat ce face, Nastratin răspunde, natural, că ia cina: supă de rață.

Așa l-a găsit și Alina Gorghiu pe Florin Cîțu în 2016. 

În 2016, câștiga mai puțin de 400 de euro pe lună

Expulzat din sistemul bancar, Florin Cîțu avea, în 2016, venituri salariale sau de natură salarială apropiate de salariul minim. Înmuia pâine în lacul cu rațe ca să poată supraviețui decent cu cei 375 de euro pe lună (1.695 de lei la cursul din 2016) pe care-i câștiga pe post de drepturi de autor.

Fiind președinta PNL, Alina Gorghiu, partenera de viață a celui mai bun prieten al domnului Cîțu, Lucian Isar, l-a luat pe economistul de talie mondială de pe malul supei de rațe și l-a pus pe lista PNL. Locul a fost pentru Senat, în București, imediat în spatele lui Leon Dănăilă. 

În doar o lună, cât a durat campania electorală, veniturile domnului Cîțu au crescut de la 375 de euro pe lună, cât încasa ca freelancer, la aproape 2.400 de euro pe lună, ca senator. 

Astăzi, ca prim-ministru, domnul Cîțu câștigă în jur de 3.000 de euro pe lună. Net. În aproape 5 ani, domnului Florin Cîțu i-au crescut veniturile salariale de aproape 10 ori, ducându-l în grupul select al celor 1% dintre români care câștigă peste 3.000 de euro pe lună. Așadar, din punctul de vedere al domnului Cîțu, în România a avut loc un miracol economic, fiind țara în care ajungi foarte repede de la 375 la peste 3.000 de euro pe lună fără a face eforturi deosebite, fără a avea rezultate senzaționale. 

„Cine nu s-a urcat beat la volan?”. Milioane de oameni nu s-au urcat beți la volan!!

Pare că tuturor li se întâmplă asta, că a ajunge parlamentar, ministru și apoi prim-ministru din aproape șomer este un lucru la îndemâna oricui. 

Ultimii doi premieri ai țării sunt dovada vie că se poate să faci rapid saltul de la coada de la Agenția Forțelor de Muncă la Palatul Victoria.

Iar partidul din care provin acești doi ultimi premieri – chiar dacă cei doi se bat, astăzi, pe viață și pe moarte pentru o funcție în partid – ne transmite că și noi putem fi la fel de norocoși ca șomerii ajunși prim-miniștri. Pentru că Florin Cîțu, de exemplu, a făcut lucruri pe care le face toată lumea, de-o banalitate uluitoare. „Cine n-a făcut asta niciodată? Cine nu s-a urcat beat la volan? Cine nu conduce beat și nu este condamnat la două zile de închisoare? Cine?”. Chiar așa. E atât de normal, de firesc și de lăudabil să încalci legea, mai ales în țara europeană cu număr record al deceselor în accidente rutiere…

Nu ne iese tuturor să ne crească veniturile de zece ori în nici cinci ani, din bani publici. Nu poate oricine să sară din postura de șomer într-o funcție de demnitate publică, bine plătită și care mai vine și cu diverse beneficii, cum ar fi mașină la scară, pază asigurată de SPP, cumpărături făcute de RAPPS. Dar într-o direcție putem împărtăși toți visul românesc. 

Iar visul românesc pare a fi să încalci legea și să nu pățești nimic. Nu doar să nu pățești nimic, ci să mai și sară în ajutorul tău un întreg aparat de propagandă care să-ți găsească scuze și să transforme o greșeală într-o faptă de vitejie. 

Citeşte întreaga ştire: Fără iluzii în funcții publice. Cazul Cîțu

Articolul precedentFermierii sunt disperaţi. Porcul românesc este pe cale de dispariţie
Articolul următorCum a făcut un negustor din Uzbekistan primii 100.000 de euro profit în România ca seller online