Fermierii crescători de porcine au protestat marți, 21 septembrie, în Piața Victoriei din București, ca urmare a situației disperate în care se află din cauza crizei prelungite a pestei porcine africane. Deși au protestat ore în șir și au avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai statului, se pare că manifestația fermierilor a rămas fără un răspuns concret.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu doi dintre fermierii prezenți la protest.

”Noi ne-am expus punctul de vedere, dar deocamdată nu avem un răspuns cert. Pentru că țara este toată în roșu, am cerut ca acest sector să fie declarat calamitat, am cerut culoare sigure pentru livrarea animalelor din ferme. Le-am adus la cunoștință că nu mai există absolut niciun dezinfector în această țară, camioanele nu se dezinfectează cum trebuie, situația este foarte urâtă. Președintele ANSVSA era plecat și a rămas să discutăm mai concret săptămâna viitoare. La Ministerul Agriculturii, oamenii sun foarte deschiși, au pus la punct tot ceea ce le-am cerut noi, dar fără aprobarea domnului prim-ministru nu putem să facem nimic, pentru că nu avem finanțările respective. Am cerut ajutorul de criză, am cerut să ne sprijine în toată situația aceasta cu pesta porcină”, a precizat Aurelia Drăgănescu.

În aceste condiții de lipsă de reacție din partea autorităților, unii dintre crescători sunt hotărâți să-și închidă fermele, pentru că nu mai pot suporta costurile și presiunea generate de această criză.

”Din păcate, Piața Victoriei nu a fost o victorie pentru noi. Vom vedea ce se va întâmpla în zilele și lunile care urmează. Din păcate, decizia mea rămâne de a închide ferma. Nu știu dacă o să se întâmple de mâine ceva. Ne așteptăm să meargă cum a mers și până acum. (…) Când apare un focar în gospodăria populației, noi suntem opriți undeva la 30-45 de zile să nu livrăm animale. Noi avem costuri pe acele animale și presiune din cauza pestei porcine. În loc să vii să faci analize, să vezi că porcii sunt sănătoși și să îi consume românii, noi trebuie să așteptăm 30-45 de zile. Aceste pierderi nu sunt despăgubite de către stat, ci din buzunarul fermierilui. Cum poți să crești porc în condițiile astea? N-ai cum”, a subliniat fermierul Mihai Dune.

Ionuț Fîntînă / agro-tv.ro

Articolul precedentBilanțul la 10 zile după Untold: Peste 20 de clase din liceele clujene au intrat în online
Articolul următorVaccinarea cu a treia doză, pentru cei, puțini, cu prima schemă completă, ar putea începe săptămâna următoare