PSD consideră că este datoria membrilor guvernului să furnizeze soluții pentru cetățeni și pentru economia națională în combaterea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, scrie deputatul bihorean Ioan Mang. Pasarea responsabilităților între membrii Coaliției nu ajută pe nimeni și nu rezolvă problemele. Miniștrii social-democrați care ar putea avea un rol în această privință sunt pregătiți să participe la un dialog constructiv cu ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, imediat după revenirea acestuia din concediul de odihnă.

De altfel, PSD a prezentat în cadrul Coaliției soluția reglementării temporare a prețurilor la energie și gaze naturale, care este în curs de implementare și în alte state membre ale Uniunii Europene.

În mod cert, schema actuală de compensare a prețurilor, fără un mecanism de combatere a acțiunilor speculative din piața de energie nu poate fi susținută la nesfârșit de către Guvernul României.

Soluția PSD, spune Ioan Mang, este clară: reglementarea în două trepte.

Între 1 septembrie și 31 decembrie 2022, pentru energia deja vândută, o compensare între prețul facturilor și un preț mediu al pieței prin raportare la costurile de producție, nu la prețuri speculative cum s-a făcut până acum. Această treaptă este necesară pentru că în momentul de față energia pentru tot anul 2022 a fost deja vândută de producători.

În etapa a doua, de la 1 ianuarie 2023, reglementarea prețurilor practicate și a adaosului comercial, pe o durată determinată, cu actualizări periodice în funcție de costurile de producție.

Reglementarea prețurilor la energie și gaze naturale este implementată și de alte state UE ca răspuns la criza energetică, spune președintele PSD Bihor. Franța (al doilea cel mai mare producător de energie electrică din UE și al zecelea la nivel mondial) tocmai a anunțat că va îngheța prețurile la gazele naturale de la 1 septembrie până la 1 aprilie 2023, iar în cazul energiei electrice nu va permite ca prețurile să crească mai mult de 4% față de nivelul existent în momentul de față. (sursa)

Articolul precedent23 august – o dată cu triplă semnificație istorică pentru români
Articolul următorPloile se opresc în această seară, iar în locul lor vine canicula. Meteorologii au emis cod galben și anunță maxime de 36 de grade