Schema de compensare de la bugetul de stat a unei părți din facturile populației la energie electrică și gaze naturale în iarna care vine, elaborată de Guvern pe fondul scumpirilor galopante de anul acesta, arată ca o formă mascată indirectă de raționalizare a consumului gospodăriilor, care evocă politica implementată în ultimii ani ai regimului comunist, pe fondul gravei penurii de resurse energetice – scrie profit.ro.

Ceaușescu a restrâns consumul casnic în scopul plății accelerate a datoriei externe a României nu doar prin întreruperi masive ale alimentării, ci și sacrificând pentru asta atât investițiile în tehnologia și know-how-ul necesar sporirii sau măcar menținerii la parametri optimi a capacității de producție, cât și importurile de energie, pentru a economisi valută.

Acum, la nivel global, dar mai ales în UE, politicile guvernamentale sacrifică energia din surse fosile în scopul combaterii schimbărilor climatice înainte de a avea la dispoziție suficiente unități de producție regenerabile (și de stocare, care să compenseze intermitența eolienelor și fotovoltaicelor), dar și nucleare, pentru a înlocui capacitățile clasice la care se renunță. La asta se adaugă, pe plan local, neputința legislativă, de reglementare, administrativă și investițională a statului român de a crește parcul național de producție, atât de energie, cât și de gaze naturale.

În ambele cazuri, efectul este același: producția nu face față cererii, ceea ce se reflectă în prețuri. Iar când prețurile ajung să fie de nesuportat pentru resursele financiare disponibile (private și publice), singura variantă este reducerea consumului. Ceea ce, de altfel, reprezintă cea mai sigură (chiar dacă brutală) modalitate de reducere a emisiilor de CO2 din acest sector.

Mai mult, indiferent de prețuri, România riscă să se confrunte cu mari probleme de aprovizionare la iarnă.

Raționalizarea ceaușistă impunea limite de consum dincolo de care se aplicau tarife semnificativ majorate, penalizatoare, față de un preț de bază perceput celor care se încadrau în plafoanele stabilite de autorități.

Actualul Guvern, în condițiile liberalizării piețelor de energie și gaze, procedează invers: impune indirect limite de consum, reducând prin compensare de la buget prețurile de furnizare suportate pe facturi doar de către cei care se încadrează în respectivele limite, prețuri dramatic mai mari față de cele din aceeași perioadă a anului trecut. Măsura stimulează reducerea consumului de către cei care depășesc în mod normal plafoanele, în scopul de a deveni eligibili pentru compensare. 

Citește mai mult pe profit.ro.

Articolul precedentLoteria vaccinării. Rezultatele primei extrageri din 3 octombrie, comunicate cu peste zece ore întârziere, dar incomplet!
Articolul următorViitorul guvernării, sumbru în toate scenariile posibile