Anul 2023 a adus o creștere în importurile și exporturile sectorului agricol, împreună cu o cerere mare pentru servicii de transport specializate. Sectorul agricol pare să fi fost martor la o creștere de 30% în cererea pentru transportul de mărfuri specifice agriculturii, incluzând îngrășăminte și utilaje agricole potrivit unor calcule făcute în noiembrie de o firmă care oferă servicii de transport agricol.

Deși anul 2023 a fost unul foarte dificil pentru producția totală de vin, țara noastră a produs, în 2023, 4,4 milioane de hectolitri de vin, consolidându-și poziția de al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa. Totodată, în sezonul 2022-2023, care s-a încheiat pe 30 iunie 2023, România a exportat volume importante de produse cerealiere către destinații non-UE. Egipt, Iordania și Algeria sunt statele din afara Uniunii Europene în care România a exportat cele mai multe cereale anul trecut. Numai exporturile către Egipt au adus în țară aproape 600 de milioane de euro, România clasându-se în primele trei locuri anul trecut ca exportator de grâu către Maroc, cu circa 357.000 de tone livrate către statul african.

Firmele din domeniul agricol s-au pregătit din timp pentru a face față unui an caracterizat de secetă extremă, mărind astfel cererea pentru servicii de transport. Județele Ilfov, Brașov, Galați și Dâmbovița au înregistrat cele mai mari solicitări de transport în domeniul agricol. Producătorii de ţigări, carne şi ulei de floarea-soarelui au făcut împreună exporturi cumulate de circa 460 de milioane de euro. Însă printre mărfurile care au beneficiat de cel mai intens flux de export se numără vinul și cerealele.

Sergiu Iordache, Managing Director al DSV Road, a accentuat că cererea crescândă pentru transportul de îngrășăminte și utilaje este un indicator al progresului sectorului agricol românesc. “Industria automotive a fost până acum lider în activitatea de transport, dar acum agricultura devine un motor nou al creșterii în acest sector,” a afirmat Iordache, potrivit unei analize Adevărul.

În domeniul importului, agricultura a reprezentat 20% din totalul activității de transport, cu o cerere mare pentru utilaje agricole și îngrășăminte, în special bio. Exportul este, de asemenea, în creștere, cu produse precum floarea-soarelui, porumbul și grâul însămânțat fiind transportate către țări precum Franța, Ungaria, Italia sau Spania.

Care au fost cele mai exportate alimente în România anului 2023

Producătorii de ţigări, carne şi ulei de floarea-soarelui au făcut împreună exporturi cumulate de circa 460 de milioane de euro în primul semestru al acestui an, arată o analiză Ziarul Financiar, făcută pe baza statisticii oficiale a Ministerului Agriculturii (MADR).

Companiile de pe aceste trei pieţe sunt şi cei mai mari exportatori din industria alimentară locală care au totalizat livrări în străinătate de 700 milioane euro după prima jumătate a acestui an.

Conform informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică, în anul precedent, principalii exportatori în categoria produselor alimentare procesate au fost companii precum Philip Morris, British American Tobacco și JTI (toate în categoria țigărilor), alături de Bunge și Expur (specializate în ulei vegetal), și Avicola Crevedia (furnizor de carne de pasăre). Este de remarcat că țigările sunt clasificate în rapoartele statistice atât ale Ministerului Agriculturii, cât și ale INS, ca făcând parte din domeniul agriculturii și industriei alimentare.

România, al șaselea producător european de vinuri

Anul acesta, România a depășit producția de vin din 2022, clasându-se astfel printre primele patru țări cu care au înregistrat o creștere în acest domeniu pentru 2023. Rapoartele recente ale Oficiului Internațional al Viei și Vinului (OIV) indică un an provocator pentru industria vinicolă globală, cu niveluri de producție scăzute neîntâlnite în ultimele șase decenii.

Analizele realizate de platforma Wines of Romania citată de AgroInteligența, arată că România a reușit să producă anul acesta 4,4 milioane de hectolitri de vin, conform OIV, ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de 2022 și cu 4% peste media ultimilor cinci ani, consolidându-și astfel poziția ca al șaselea cel mai mare producător european de vin. Alte țări care au înregistrat creșteri includ Statele Unite, cu 25,5 milioane hectolitri (+12%), Portugalia, cu 7,4 milioane hectolitri (+8%), și Germania, cu 9 milioane hectolitri (+1%).

„Pentru România, ar putea reprezenta o oportunitate importantă, însă nu avem încă maturitatea, relațiile din piață și nivelul de organizare necesare pentru a profita de acest moment. Creșterea producției este, totuși, o veste bună, deși previzibilă. Avem încă suprafețe mari care abia intră pe rod sau care se apropie de maturitate, apar mereu noi producători, producătorii existenți își diversifică și își rafinează oferta – într-un cuvânt, apar semnele de maturizare ale piețe de vin din România, cel puțin din punct de vedere al producției”, a declarat Marinela Ardelean, expert în vin, potrivit sursei citate.

2023, un an important pentru rolul României în exportul de cereale la nivel european

Cu toate că pandemia și războiul din Ucraina au adus numeroase provocări, sectorul agricol românesc continuă să joace un rol semnificativ în arena globală a agribusinessului. Factori precum seceta prelungită, scăderea prețurilor la cereale pe fondul importurilor din Ucraina, precum și costurile ridicate pentru culturile anterioare, care nu au fost recuperate în acest an, au avut un impact negativ asupra agriculturii locale. Totuși, la nivel macroeconomic, în ceea ce privește exporturile în Uniunea Europeană, România a fost pe primul loc la exportul de grâu în perioada 1 iulie 2023 – 1 noiembrie 2023, arăta Forbes la finalul anului 2023.

În sezonul 2022-2023, care s-a încheiat pe 30 iunie 2023, România a exportat volume importante de produse cerealiere către destinații non-UE: peste 4 tone și jumătate de grâu, două tone de porumb, 1,2 tone de orz, 146 de mii de tone de rapiță, printre altele.

După sezonul agricol început la 1 iulie 2023 până la 1 noiembrie 2023, România a exportat peste 2,5 tone de grâu, din care doar către Egipt au plecat 600.000 de tone.

România se confruntă cu dezavantaje din cauza proximității cu Ucraina și a derogărilor Comisiei Europene privind suspendarea tarifelor prevăzute prin acordul de asociere din 2014. „România a importat 5 milioane de tone de mărfuri din Ucraina în perioada 15.03.2022- 01.11.2023”, arată Forbes.

Egipt, Iordania și Algeria sunt statele din afara Uniunii Europene în care România a exportat cele mai multe cereale anul trecut. Numai exporturile către Egipt au adus în țară aproape 600 de milioane de euro, reiese din date oficiale solicitate de Agrointeligența cu privire la principalele destinații pentru grâul românesc. Exportul de cereale și plante oleaginoase a depășit anul trecut pragul de 3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât suma totală achitată fermierilor români ca subvenție de la UE și bugetul național.

Statele terțe – din afara Uniunii Europene, în care România a făcut anul trecut cele mai mari exporturi agroalimentare sunt evidențiate într-un clasament. Cea mai mare pondere în exporturile agroalimentare românești către aceste destinații o au cerealele. În cazul statelor terțe unde s-au făcut cele mai mari exporturi, acestea sunt reprezentate aproape integral de grâu și de porumb. Datele obținute totalizează exporturile pentru Capitolul 10 Cereale, Capitolul 12 Semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie și furaje.

România se află printre primii trei exportatori de grâu către Maroc în 2023

În 2023, România s-a clasat în primele trei locuri ca exportator de grâu către Maroc, livrând 357.000 de tone – o cantitate superioară exporturilor din Polonia (284.000 tone) și Rusia (217.000 tone). Se preconizează că Marocul va majora achizițiile de grâu în 2024.

Franța a condus clasamentul exportatorilor cu un volum de 2,3 milioane de tone, urmată de Germania cu 1,16 milioane de tone și România cu peste 350.000 de tone. Pe fondul incertitudinilor geopolitice la nivel mondial, Marocul a optat pentru diversificarea surselor sale de produse agricole, evitând dependența de țări precum cele din America de Sud și Ucraina, conform informațiilor publicate de North Africa Post.

În 2023, importurile de grâu ale Marocului au atins 4,758 milioane de tone, în scădere față de cele 5,27 milioane de tone achiziționate în 2022. În acel an, prețurile au cunoscut o creștere semnificativă ca urmare a conflictului din Ucraina, conform datelor Oficiului Național Interprofesional de Cereale și Leguminoase al Marocului (ONICL). (ziare.com)

Articolul precedentOPINII. Fantezii peneliste cu demisia lui Iohannis. De ce scenariul plecării la șefia Consiliului European are șanse spre zero
Articolul următorStartup maghiar cu una dintre cele mai mari aplicații din Europa Centrală și de Est intră pe piața locală pentru a concura o aplicație românească