România pierde bătălia în faţa scumpirilor, chiar şi cu ţările care au o inflaţie mai mare. Un experiment Observator demonstrează că un coş minim de cumpărături costă mai mult la noi decât în Ungaria. Diferenţa este că acolo, autorităţile au plafonat tarifele la alimentele de bază. O masă în oraş costă, însă, la fel în ambele capitale. Pentru noi, veştile din partea analiştilor nu sunt deloc bune. Până la final de an, inflaţia ar putea depăşi pragul de 17%.

România şi Ungaria sunt două ţări vecine cu un nivel de trai apropiat. Totuşi, dacă ne uităm la ultimele date statistice, am putea spune că românii o duc ceva mai bine decât ungurii. Ţara noastră a ajuns la 73% din nivelul mediu de trai al Uniunii Europene, în timp ce Ungaria a atins doar pragul de 70%. Ambele sunt departe de modelul Luxemburg, cel mai prosper stat din UE, care are o putere de cumpărare de trei ori mai mare decât media UE. Ca să îşi dea seama de diferenţe, reporterii Observator au mers la cumpărături în ambele ţări, cu aceeaşi listă de produse de bază.

Ungaria a plafonat preţurile la astfel de produse de bază, dar şi la carburanţi, încă din primăvară. Reporterii au cumpărat şapte dintre cele mai ieftine produse de bază de pe rafturi, în ambele ţări.

În România, totalul la casa de marcat a fost de 52 de lei, iar în Ungaria, aceleaşi produse au costat 37 de lei. Prin urmare, în ţara vecină, preţul plătit a fost cu 15 lei mai mic, deşi inflaţia este mai mare cu aproape 5% decât la noi.

“În Ungaria, unde inflaţia este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, inflaţia depăşeşte 20 la sută. Automat, are impact şi asupra nivelului de trai”, a declarat vicepreşedintele CFA România, Adrian Codirlaşu. 

Românii sunt îngrijoraţi de scumpirea alarmantă a alimentelor de bază. Oamenii din magazine spun că produsele au preţurile dublate, iar majoritatea încearcă să cumpere cele mai ieftine produse din gamă. Concluzia experimentului a fost una simplă: este scump la vecinii unguri, dar mai scump la noi. Specialiştii estimează că preţurile vor mai creşte pe final de an. (sursa)

Articolul precedent“Cred că nu există şcoală unde să nu se consume”. Câţi elevi se droghează în şcolile din România? Unu din 10, spun statisticile. Niciunul, spun autorităţile
Articolul următorCum poți să îți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze direct de pe telefon, în doar câțiva pași