Câţi elevi se droghează în şcolile din România? Mulţi, spun copiii care au trecut prin calvarul dependenţei. Niciunul, spun autorităţile care închid ochii în faţa unui fenomen periculos. Nicio şcoală nu a depus până acum vreo plângere la poliţie pentru consum de droguri. Rezultatul: e aproape imposibil să găseşti soluţii pentru o problemă care, pe hârtie, nici nu există.

Trei elevi, din trei oraşe diferite, recunosc ce adulţii nu ştiu sau nu spun. Că fenomenul drogurilor a cuprins demult şcolile României.

Elevă, 15 ani: Cumpăram de la şcoală. În şcoală se vinde foarte mult. Şi nu te vede nimeni. Mergeam drogată la şcoală.

Robert Avram, Consiliul elevilor: Fenomenul ia amploare în mult mai multe şcoli decât ne am putea imagina.

Luca, fost consumator, 25 de ani: Eu cred ca nu exista scoala in Romania in care sa nu se consume droguri.

Ofițer BCCO: Personal, cred că nu e un fenomen al consumului în şcoli. Cannabisul, dacă ar fi consumat în incinta şcolilor sau în proximitate, cu siguranţă ar ridica multe semne de întrebare, pentru că mirosul înţepător al fumului de ţigară îl poate percepe oricine.

Elevă, 15 ani: Cumpăram de la şcoală.

Reporter Observator:Profesorii, dirigintele, directorul şcolii ştiau de lucrurile astea?

Elevă, 15 ani: Nu.

Reporter Observator: Doar la nivel de elevi?

Elevă, 15 ani: Da.

La Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate nu a ajuns nicio sesizare din partea vreunei şcoli

Părinţii, profesorii şi anchetatorii află doar când adevărul nu mai încape sub preş. Aşa cum s-a întâmplat luna trecută, la Şcoala Centrală din Bucureşti, de unde trei eleve de clasa a opta au ajuns la spital după ce ar fi consumat etnobotanice. Ancheta bate de atunci pasul pe loc. La Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate nu a ajuns nicio sesizare din partea vreunei şcoli.

Ofițer BCCO: Nu avem aceste sesizări. Nici în scris, nici verbal, nici sub altă formă.

Robert Avram, Consiliul elevilor: Este o frică de a nu-ţi păta imaginea. Pe afară vopsit gardul şi înăuntru leopardul, pe asta se merge în multe şcoli.

Statisticile sunt alarmante: din zece elevi de clasa a zecea, cel puţin unul se droghează. Consumatori sunt şi în rândul elevilor de gimnaziu, chiar şi din clasa a cincea. Când copiii sunt prinşi într-un cerc vicios, iar profesorii nu ştiu cum să reacţioneze, salvarea e în mâinile părinţilor.

Robert Avram, Consiliul elevilor: De foarte multe ori părinţii află despre subiect, dacă află, pentru că se întâmplă şi să nu afle. Află de subiect însă încearcă să l ascundă. 

Ramona Dabija: Sfatul meu pentru părinţi de fiecare dată este: Fă-ţi timp pentru copilul tău. Nu trebuie să-i ascunzi, să îl ignori şi să spui “lasă, că o să vorbim când o să fie mare”. Ci trebuie să-ţi adaptezi limbajul pentru vârsta lui, trebuie prin cuvinte mici să îi spui gravitatea acelui fenomen. (sursa)

Articolul precedentRomânii care mai au doar două luni să își pună repartitoare de căldură sau contoare. Amenzi mari pentru cei care nu o fac
Articolul următorExperiment Observator: cât costă coşul de cumpărături cu produse de bază în România în comparaţie cu cel din Ungaria