Am ieșit din starea de urgență pentru că așa spuneau sondajele și nu se iau măsuri mai aspre pentru că sondajele arată că poporul nu le susține. (Libertatea.ro)

Sondajele contabilizează emoții, mai degrabă, exprimând tendițe de moment, nu argumente valabile pentru proiecte pe termen lung. Și, totuși, România ultimelor 9-10 luni este guvernată în baza sondajelor de opinie. 

Schimbarea unei guvernări desemnate de o majoritate parlamentară aleasă pentru 4 ani s-a făcut cu argumentul impopularității indicate de sondaje, iar PSD-ul a cedat tot cu gândul la creșterea în sondaje după o guvernare a PNL pe care o spera dezastruoasă. 

Intrarea României în stare de urgență a fost amânată prea mult pentru că sondajele indicau posibilitatea ca partidul președintelui Iohannis să câștige niște ipotetice alegeri anticipate. Renunțarea la restricții s-a făcut ca urmare a tendințelor exprimate de sondajele de opinie.

Ei bine, până la puțină vreme după declararea a doua oară a stării de urgență, lipsea o întrebare din toate sondajele. Oamenii erau întrebați dacă sunt de acord cu măsurile luate de guvern. Iar oamenii, în proporție de 70-90%, în funcție de institutul de sondare, spuneau că da, sunt de acord, sunt niște măsuri foarte bune, chiar dacă restrictive. 

În aprilie, un institut de sondare a opiniei publice a introdus în chestionare și întrebarea lipsă: „Sunteți de acord ca restricțiile să fie prelungite cu încă o lună?“. Ei, bine, răspunsul a fost categoric: NU! 

Deși 70% dintre români erau de acord cu restricțiile în vigoare, 80% dintre ei nu mai doreau ca acestea să continue și după 15 mai.

Președintele Iohannis a văzut și el sondajele, a cugetat profund și, când mai erau aproximativ trei săptămâni până la expirarea celei de a doua stări de urgență, a anunțat mari relaxări începând cu 15 mai. Pentru că așa cereau sondajele de opinie.

Și pentru că sondajele de opinie nu spuneau și că guvernul trebuie să pregătească legile și hotărârile necesare relaxării, timp de trei săptămâni nu s-a lucrat deloc la așa ceva. Ce nevoie mai ai de legi, când sondajele îți sunt favorabile? 

După aproape două luni de la relaxare, sondajele spun că PNL scade vertiginos, fiind puțin mai sus de 30%, dar cu tendință de coborâre. Tot sondajele spun că lumea nu concepe o nouă stare de urgență, nu vede cu ochi buni revenire la restricții dure. (sursa)

Citeşte întreaga ştire: Eșecul guvernării pentru sondaje și aplauze

Articolul precedentActivitățile care ne expun cel mai mult la COVID-19. Cât de riscante sunt mersul la plajă, alimentarea la benzinărie și plimbările alături de ceilalți
Articolul următorSuspiciuni (vechi) de corupție printre directorii lui Ilie Bolojan și firmele de casă ale Primăriei Oradea