preluare din psnews.ro | autor – Constantin Marius

Se vorbește mereu despre dezvoltarea orașului Oradea, dar dacă privim ce firme primesc mereu contractele, vom observa că unele sunt chiar abonate la banii cetățenilor, iar directorii puși de primarul Ilie Bolojan sunt acuzați de averi nejustificate și conflicte de interese, scrie psnews.ro.

Ilie Bolojan, primarul Oradei, și-a construit în ultimii ani o imagine de edil incoruptibil și intransingent, dar este înconjurat de firme abonate la banii cetățenilor și de funcționari pe care i-a ținut în funcție deși aveau probleme cu justiția. Anchetele scot la iveală faptul că familiile directorilor din primărie sunt implicate în lucrările edilitare pe banii cetățenilor.

Este vorba de Tunde Benyovszki, directoarea Administrației Imobiliare din Primăria Oradea, menținută în funcție de Ilie Bolojan, deși ANI a acuzat-o de avere nejustificată și conflict de interese. Totul a ieșit după ce de-a lungul timpului Benyovszki a refuzat să treacă în declarația de avere veniturile încasate de soțul ei, Csaba Benyovszki, care deține o firmă de succes în Oradea, ce ajută constructorii de casă ai Primăriei.

În anul 2010, Primăria Oradea a scos la licitație construcția piramidei din curtea interioară a instituției. Tunde Benyovszki a făcut parte din comisia de licitație ca expert tehnic. Ulterior, licitația a fost câștigată de Abed Nego, firmă care îi aparține lui Marius Ionașcu (șef al Districtului 5 Linii CFR), chiar dacă în acte e trecută pe numele socrului său care are aproape 80 de ani.

Pentru a realiza această lucrarea, firma Abed Nego a cumpărat fier de la firma Rivolto Cons, în care Ionașcu este asociat împreună cu Csaba Benyovszki, soțul directoarei Administrației Imobiliare din Oradea, și cu Cristian David, fiul fostului director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Bihor. Dar nu a fost singura lucrare realizată de Abed Nego (firmă de casă care trăiește din banii primăriei) cu fier cumpărat de la Rivolto Cons.

Marius Ionașcu s-a apărat și a spus că firma Rivolto „este singura firmă omologată cu licenţe pe fier pentru construcţii de la care poţi cumpăra”. Prin urmare, toate lucrările realizat de Abed Nego au fost cu fier cumpărat de la Rivolto Cons. Schema de corupție pornea de la Tunde Benyovszki, care îi dădea contracte lui Ionașcu, iar mai departe Ionașcu făcea plăți în conturile firmei deținute soțul directoarei din Primărie.

Tunde Benyovszki a ajuns în atenția Poliției încă din anul 2014, când ofițerii antifraudă au mers la Administrația Imobiliară Oradea (AIO) și au ridicat contractele încheiate de instituția Primăriei cu firmele Abed Nego și Constructorul Sălard, informează presa locală.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 841.040,21 lei, între averea dobândită și veniturile realizate de către BENYOVSZKI TUNDE ILONA în perioada exercitării funcției publice”, explica ANI într-un comunicat din 2017. De asemenea, ANI a acuzat-o pe Benyovszki și de conflict de interese pentru legăturile dintre Abed Nego și Rivolto Cons, fiind sesizat Parchetul în acest caz.

Se pare că la Primăria Oradea este un uriaș mușuroi de corupți, iar directorii menținuți sau puși în funcție de Ilie Bolojan își împart între ei contractele cu primăria.

Deși Ilie Bolojan știa că Tunde Benyovszki dădea contracte pentru firmele la care era abonat și soțul ei, n-a schimbat-o din funcție din 2014. Conflictul de interese și averea nejustificată erau evidente, dar nu și pentru primarul din Oradea. Nici după ce ANI a acuzat-o oficial pe Benyovszki de conflict de interese și avere nejustificată, în mai 2017, Ilie Bolojan n-a demis-o. Abia în noiembrie 2017, după șase luni de la acuzațiile oficiale ale ANI, Tunde Benyovszki și-a depus demisia din funcția de director al Administrației Imobiliare. Dar în 2019 aceasta a revenit la Primăria Oradea ca specialist și se pare că acest lucru nu-l deranjează pe Ilie Bolojan.

Firma Abed Nego a continuat să primească contracte de la Primăria Oradea și rămâne abonată la banii statului, chiar dacă s-a descoperit că era implicată într-o schemă de conflicte de interese. În 2020, Firma Abed este implicată și în construcția pasajului Magheru din Oradea, care s-a transformat într-un chin pentru cetățeni.

Firma Abed Negro mai are contracte și cu Primăria Cluj Napoca, doar în 2014, Abed Nego a primit contracte în valoare de 1,1 milioane de Euro de la Primăria condusă de Emil Boc. Iar Curtea de Conturi a stabilit că în 2016, Primăria Cluj Napoca a efectuat plăti nelegale în valoare de 300.000 de lei în conturile firmei Abed Nego care a modernizat pasajul din zona gării centrale. (sursa)

Articolul precedentEșecul guvernării pentru sondaje și aplauze
Articolul următorVom avea un vaccin anti COVID până în septembrie. Peste 100 de milioane de doze deja produse