Plafonul pentru încadrarea la impozitare în regim de microîntreprindere, cu 1% sau 3% din venit, va fi redus de la 1 milion de euro în prezent la 500.000 de euro, prevede un proiect de ordonanță cu măsuri fiscal-bugetare publicat de către Ministerul Finanțelor. Modificarea se va aplica din anul 2022, firmele care au depășit plafonul fiind nevoite să notifice până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022 – conform profit.ro.

Noul plafon va fi însă aplicat de la 1 ianuarie, nu de la 1 iulie, cum a fost avansat anterior.

De ce este important: Firmele mai mici, cu venituri sub 1 milion de euro, pot opta să plătească un impozit de 1% sau 3% pe venit în locul celui pe profit, care e de 16%. Multe dintre firme aleg această variantă.

Potrivit informațiilor Profit.ro, câteva zeci de mii de microîntreprinderi riscă să fie nevoite să treacă anul următor de la impozitul de 1% sau 3% pe venit, la impozitul de 16% aplicat la profit.

Restricționarea regimului microîntreprinderilor este unul dintre angajamentele convenite de România cu Comisia Europeană în cadrul PNRR, modalitățile prin care se reduce numărul acestora fiind la alegerea autorităților române.

Potrivit informațiilor Profit.ro, din cele 679.000 de microîntreprideri care au depus situațiile financiare anuale pentru 2020, 607.000 aveau venituri sub 500.000 de euro. Pe datele aferente anului 2020, ar rezulta că în jur de 72.000 de microîntreprinderi ar trebui să treacă la impozitare pe profit.

Având în vedere, însă, că situația financiară a multor microîntreprinderi a fost afectată și în anul 2021 de restricțiile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, numărul celor care au afaceri peste 500.000 de euro și ar fi afectate de această schimbare de plafon ar putea fi mai redus.

Potrivit PNRR, numărul de microîntreprinderi ar urma să scadă cu15% în primul an de aplicare a măsurilor de restricționare, cu 33% în anul 2 și cu 33% în anul 3.

“Ca urmare a recomandărilor, din cadrul analizei mai sus menționate, se are în vedere modificarea legislației fiscale în vederea implementării schimbărilor rezultate. În mod specific, cu titlu de exemplu, se poate menționa reducerea treptată a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microîntreprinderi. La acest moment si pe baza datelor existente intern, se estimează o diminuare graduală a numărului de contribuabili care beneficiază de acest regim fiscal, după cum urmeaza: scădere de 15% în primul an, scădere de 33% în anul 2, scăderea cu 33% în anul 3”, prevede Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați;

3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați. La impozit pe profit, cota este de 16% din profitul impozabil.

Ce este prevăzut în PNRR pentru microîntreprinderi

T4 2022 – modificarea legislației pentru a reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special pentru microîntreprinderi. Va fi modificat Codul Fiscal

Diminuarea aplicabilității va începe din T1 2023 și se va încheia în T4 2024.

Varianta în limba română a măsurilor propuse de către Guvern Comisiei, în luna iunie, preciza că se va reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi prin diminuarea plafonului maximal și asigurarea că se vor evita măsurile de fragmentare. Autoritățile au în vedere și astfel de măsuri.

citiți materialul întreg pe profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.