Prețurile de vânzare și închirere de locuințe sunt adesea reflectate în presă din perspectiva ofertanților, dar acum avem o imagine asupra pieței imobiliare și din partea cumpărătorilor și chiriașilor, printr-un studiu realizat pe platforma de anunțuri imobiliare Storia/OLX Imobiliare și preluat de startupcafe.ro.

  • Aproape 70% dintre respondenți sunt în căutarea unei locuințe de cumpărat,
  • 23% caută doar să închirieze.

Respondenții (cumpărători și chiriași) caută o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%), urmat de apartament cu 3 camere (16%), garsonieră sau studio (15%) și, în final, apartament cu 4 sau mai multe camere (3%).

În privința prețului, 29% dintre potențialii cumpărători sunt interesați să achiziționeze o locuință al cărei preț variază între 60.001-100.000 euro. Dintre românii cu buget de achiziție de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesați să cumpere o locuință într-o clădire veche, în contrast cu 34% care s-au pronunțat în favoarea achiziției unei locuințe într-o clădire nouă. Pentru 58% dintre potențialii cumpărători, nu are importanță dacă imobilul este unul vechi sau nou. 45% dintre potențialii cumpărători au declarat că nu prea găsesc ce le place și locuințele disponibile nu corespund așteptărilor legate de mobilier și design.

În rândul chiriașilor, aproape 85% caută să inchirieze o locuință sub pragul de 350 euro. În privința vechimii imobilului, 69% dintre chiriași consideră că acest aspect „nu prea contează” pentru ei. Aproape jumătate din chiriașii care au participat la studiu s-au arătat mulțumiți de ofertele existente pe piața imobiliară – 41% spun că reușesc să descopere locuințe pe măsura așteptărilor.

Pe vârste, 1 din 3 tineri (18-34 ani) vrea o locuință într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou). La grupa de vârstă 35 și 55 ani, doar 1 din 5 respondenți caută neapărat imobil nou.

Top îmbunătățiri și așteptări, la cumpărare ori închiriere

În topul îmbunătățirilor existente pentru care românii ar fi dispuși să plătească mai mult, la cumpărare sau închriere, se află:

  1. centrală termică proprie (49%),
  2. obiecte sanitare moderne și de calitate (38%),
  3. instalație electrică (35%) și instalație sanitară (33%) schimbate recent,
  4. bucătărie utilată (31%).
  5. parchet, pereți nivelați și proaspăt vopsiți, ușă metalică și balcon închis (20%).

Următoarele poziții în preferințele cumpărătorilor sunt ocupate de: instalația electrică schimbată recent, obiectele sanitare, instalația sanitară nouă.

Chiriașii au menționat că ar scoate mai mult din buzunar pentru obiectele sanitare moderne și bucătăria utilată.

Un procent însemnat dintre cumpărători (67%) se îndreaptă către locuințele complet finisate, în timp ce 22% sunt dispuși să aleagă o locuință parțial finisată (la gri). Interesul românilor pentru locuințele fără finisaje (la roșu) este unul destul de scăzut, cifrele demonstrând că doar 11% dintre cumpărători ar opta pentru acest tip de locuință. 80% dintre cei care caută locuințe în clădiri noi doresc ca acestea sa fie la cheie, față de 50% dintre cei care caută mai degrabă în clădiri vechi.

  • Cumpărătorii caută locuințe nemobilate (58%) și parțial mobilate (25%).
  • Chiriașii se orientează într-o proporție de peste 68% spre locuințe complet mobilate și 27% spre cele parțial mobilate.

În ceea ce privește așteptările cumpărătorilor și chiriașilor referitoare la rezultatele pe care le pot obține în urma amenajării, pe primul loc se situează o mai bună folosire a spațiului disponibil, urmat de mai mult confort, personalizarea conform gusturilor proprii, mai multă lumină și noi funcționalități ale spațiului.

Atunci când vine vorba de stilul viitoarei locuințe de cumpărat sau închiriat, răspunsul a fost preponderent Nu știu (37%). Totuși, cei care au putut numi o preferință au optat în primul rând pentru stilul clasic, valabil în cazul cumpărătorilor (18%), dar și al chiriașilor (17%), indiferent de vârstă. Următoarele locuri sunt ocupate de stilurile contemporan și minimalist. Diferențe apar în cazul celor care caută proprietăți de peste 100.000 euro, aceștia exprimându-și predilecția pentru stilurile contemporan și minimalist, iar mai apoi pentru cel clasic.

Renovare/amenajări – buget, parteneri

Pe fondul pandemiei, bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru

  • 43% dintre chiriași și
  • 35% dintre cumpărători.

Doar 1 din 5 respondenți a afirmat în cadrul acestui studiu că bugetul disponibil pentru renovare și amenajări a crescut.

În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 ani au la dispoziție bugete de renovare mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile.

  • Peste 28% dintre cumpărători au spus ca pot investi între 1.001-5.000 euro. 27% dintre cei care caută proprietăți de peste 100.000 euro ar fi dispuși să plătească peste 20.000 euro pentru renovare/amenajare și mobilier.
  • 43% dintre chiriași au menționat că nu sunt dispuși să investească deloc în locuința pe care o vor închiria. 38% dintre chiriașii care vor, totuși, să aducă îmbunătățiri în locuința închiriată ar plăti sub 500 euro.

Românii preferă să se ocupe singuri de amenajarea locuinței sau să primească ajutor din partea rudelor și prietenilor – 73% dintre chiriași și 48% dintre cumpărători. La o importantă distanțare procentuală se află opțiunile pentru echipele de meșteri independenți (9%, respectiv 30%) și firmele de construcții (18%, respectiv 22%). Cei care preferă să apeleze la ajutor din partea profesioniștilor sunt mai degrabă cei care caută locuințe de peste 100.000 euro.

Mai mult, datele studiului confirmă că și atunci când vine vorba de design, situația este una similară – 82% dintre chiriași și 79% dintre cumpărători aleg sa fie pe cont propriu sau să primească ajutor de la cei apropiați. Un specialist în design interior ar putea fi căutat de 12% dintre cumpărători și 9% dintre chiriași, cu atât mai puțin o firmă de design interior – 9% dintre cumpărători și tot 9% dintre chiriași.

Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în perioada 22 noiembrie – 05 decembrie 2021, iar răspunsurile au fost colectate de la 2.529 respondenți, la nivel național. (startupcafe.ro)

Articolul precedentCe trebuie să ştie românii înainte de sacrificarea porcului. Amenzile pot ajunge la 40.000 de lei
Articolul următorEfectele PNRR! Reducerea plafonului la microîntreprindere, la 500.000 euro. Noul plafon se aplică de la 1 ianuarie