În această perioadă, în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, au loc examenele de admitere. Vreau să îi felicit pe toți candidații, din România dar și din străinătate, pentru că au ales facultatea noastră. De astăzi, așadar, o nouă generație de medici face primii pași, la Oradea.

Și aș vrea, cu această ocazie, să le aduc aminte tuturor de importanța alegerii făcute, nu numai pentru ei, ci și pentru comunitățile pe care le vor servi.

Medicina fără vocație este o imposibilitate. În primul rând, este și trebuie să fie o facultate grea. Mai mult decât atât, te vei confrunta în carieră cu multă suferință, te vei confrunta – și nu doresc nimănui, cu pierderea unor pacienți, vei avea în fața ta copii, părinți, soți, care se vor uita la tine așteptând în primul rând competență, dar și încredere, un semn, orice licăr de speranță pentru cei dragi lor, aflați în durere sau în pericol. Ori, dacă nu ai chemare pentru a-ți ajuta semenii, nu poți fi un medic bun, niciodată.

Desigur, cariera de medic, dacă ajungi la un nivel profesional de top, dacă te formezi permanent, dacă îți îmbunătățești continuu metodele și cunoștințele, poate fi una care să ofere absolvenților noștri multe satisfacții, atât materiale, dar și sufletești. Și veți vedea, de-a lungul anilor, când veți profesa, cât de importante sunt satisfacțiile sufletești pentru motivația de a fi un medic mai bun dar și pentru echilibrul personal din viața unui doctor!

Medicina, în primul rând, este despre oameni, despre viața lor, iar prima calitate, cred eu, a unui viitor medic, este omenia. Mai presus de orice. De aceea, vă întâmpin pe toți cu încrederea că ați făcut această alegere din dorința de a ajuta, de a face bine, de a alina și de a fi, înainte de orice, oameni.

doctor Florian Bodog, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea

Articolul precedentO FI BINE?… România va „importa” anul acesta încă 100.000 de lucrători străini! Bangladesh, Nepal și Pakistan trimit cei mai mulți lucrători
Articolul următorDe la cititori. Germania a ”diktat”, UE s-a executat! Dacă rămân nemții fără gaze, ne reducem noi, toți, consumul cu 15%. Voluntar, bineînțeles…