Cînd crema liberală, useristă+ și udemeristă a partidelor negocia funcții în guvern și ministere, udemeristul Cseke Attila, senator de Bihor, a luat o pauză intempestivă de la interesul politic și a ținut o conferință de presă despre soarta a două reviste de cultură. Prima e Várad, ceea ce ar fi de înțeles din partea senatorului ales pe listele UDMR. Cealaltă însă e Familia. Nu Család, să ne înțelegem, ci Familia, revista care apare din 1880 la Oradea, dar pe care Iosif Vulcan a înființat-o în 1865 la Budapesta. Adică acum 155 de ani.

Ce i-a venit lui Cseke Attila, să țină o conferință de presă la Oradea tocmai cînd bătaia peștelui politic era la București? I s-a tras de la ideea liberalului Ilie Bolojan, fost primar la Oradea, acum președinte al Consiliului Județean Bihor, care a propus ca mai sus pomenitele reviste să-și piardă personalitatea juridică și să devină amîndouă „secții“ ale Bibliotecii Județene, pentru „eficientizarea“ cheltuirii banului public. Membrii Consiliului Județean au votat propunerea lui Bolojan, drept care revistele au fost „absorbite“ de bibliotecă.  Directorii celor două reviste au demisionat în semn de protest. A demisionat și redactorul-șef al revistei Familia, Traian Ștef. Cejiștii bihoreni, în frunte cu Ilie Bolojan, tot n-au înțeles ce tîmpenie crasă au comis, într-un atac inept împotriva culturii.

Senatorul UDMR a anunțat în conferința de presă că se va adresa Justiției pentru a îndrepta lucrurile. Mai precis, pentru ca cele două reviste să-și recapete personalitatea juridică.

La Várad, revistă înființată în 2002, au publicat sau au fost invitați scriitori maghiari contemporani dintre cei mai importanți. Ceea ce n-a contat pentru politicienii români și maghiari din CJ Bihor. La Familia înființată de Iosif Vulcan a debutat Mihai Eminescu și au colaborat, de-a lungul timpului, cele mai cunoscute condeie ale literaturii române.

Cum să-și piardă aceste două reviste personalitatea juridică și să fie absorbite de biblioteca județului? Căci bibliotecile există fiindcă sînt publicate cărți și reviste, nu viceversa. Obrăznicia sfruntată a politicienilor din CJ-ul Bihorului va ajunge așadar la tribunal, dar asta fiindcă Cseke Attila a înțeles că nu poți să iei personalitatea juridică a culturii, decît dacă ești ignar sau nesimțit. Dar și dacă ești astfel, asta nu înseamnă că poți face tot ce-ți trăsnește prin cap cu puterea pe care ai căpătat-o pentru binele alegătorilor. Dacă cultura își pierde personalitatea juridică, fiindcă așa vor niște ignoranți, ce ne mai rămîne? Să supraviețuim primitiv pe întuneric și să ne închinăm, șterși pe creier, burții.

preluare din catavencii.ro autor – Cristian Teodorescu

Articolul precedentElveția și Serbia încep vaccinarea înaintea UE
Articolul următorRacul, broasca și o știucă