Ministrul german de externe, Heiko Maas, a criticat dur Ungaria pentru „decizia absolut de neînțeles” a acesteia de a bloca declarația Uniunii Europene care condamnă China pentru acțiunile împotriva democrației din Hong Kong.

Miniștrii de externe europeni nu au putut să adopte textul deși el fusese deja modificat substanțial pentru a-i mulțumi pe reprezentanții Ungariei. Deciziile de politică externă europeană pot fi luate doar cu acordul unanim al tuturor statelor-membre.

„Nu este prima dată când Ungaria face opinie separată de Uniunea Europeană când vine vorba de China”, a declarat Maas în fața jurnaliștilor, după cea mai recentă întâlnire a Consiliului de Politică Externă a blocului european, luni.

Întâlnirea a fost a doua din ultimele săptămâni în care miniștrii de externe europeni au încercat fără succes să adopte declarația. În ambele cazuri, Budapesta a fost cea care s-a opus.

„Cred că toți putem să ne dăm seama care sunt motivele – Ungaria are relații bune cu China”, a spus Maas, referindu-se la relațiile economice și diplomatice strânse dintre Ungaria și China. Ungaria este membră a inițiativei chineze 17+1 pentru afaceri și investiții.

„În ce privește substanța declarației, este absolut de neînțeles. Este important ca față de China, mai ales după sancțiunile impuse, Uniunea Europeană să vorbească cu o singură voce. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil din cauza Ungariei”, a concluzionat șeful diplomației germane.

Între cele două întâlniri ale Consiliului, Viktor Orban a discutat cu Xi Jinping, iar liderul chinez i-a comunicat premierului ungar că „apreciază mult angajamentul ferm al Ungariei pentru o politică prietenoasă față de China”.

IPOCRIZIA germanilor este de neînțeles, în condițiile în care la finalul anului trecut Merkel a FORȚAT încheierea unui acord de investiții între UE și China, în ciuda unor rezerve imense venite atât din partea activiștilor pentru drepturile omului dar și din Parlamentul European, în condițiile în care Germania cumpără gaze rusești – o altă țară sancționată tot prin declarații de UE și, desigur, în condițiile în care tot Germania cumpără sau vrea să fabrice – conform lui MERKEL, vaccinuri rusești

Articolul precedentPactul verde european, adoptat. Ce cuprinde planul pentru reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului
Articolul următorVaccinare nu înseamnă imunizare. Cel puțin nu în cazul COVID-19!