Românii dornici să muncească în Marea Britanie vor plăti taxe mai mari pentru vizele de lucru decât cetățenii altor 25 de state.

Taxe mai mari pentru români în Marea Britanie! Guvernul Marii Britanii a reintrodus vizele de lucru pentru europeni. Cetățenii a 5 state din UE, printre care şi România, vor plăti taxe mai mari pentru obținerea vizelor, informează Digi24, care citează Politico.

25 de țări primesc reduceri de 55 lire sterline la taxa pentru viza de lucru

Cetățenii din 25 de țări, dintre care 21 din Uniunea Europeană, primesc reduceri de 55 de lire sterline la taxa pe care trebuie să o plătească atunci când aplică pentru o viză de lucru în Marea Britanie. Antreprenori, lucrători în sistemul medical, în sistemul umanitar, cercetători sau angajați temporari sunt categoriile vizate. Angajatorii britanici economisesc bani când recrutează din aceste țări. Companiilor nu li se cere să plătească taxa de 199 de lire pentru eliberarea unui „certificat de sponsorizare”.

5 țări din UE nu sunt însă eligibile pentru taxe reduse: Bulgaria, Estonia, Lituania, România și Slovenia. O ofensivă diplomatică este în curs de desfășurare, menită să asigure că Regatul Unit nu discriminează nicio țară din UE cu taxele de viză de muncă post-Brexit. Acestea sunt mai scumpe pentru cetățenii din cele 5 state membre decât pentru restul blocului, scrie Politico.

Veste proastă pentru români! Țările discriminate au cerut ajutorul Comisiei Europene

Unele țări discriminate au cerut deja ajutorul Comisiei Europene, invocând ca argument că Bruxelles-ul nu poate permite această situație. Este un context care se încalcă principiul non-discriminării între țările blocului european.

„Din perspectiva noastră, acest tratament diferențiat trebuie să fie atent verificat. Problema nu este neapărat legată de cele 55 de lire pe care cetățenii din cele cinci state membre trebuie să le plătească în plus față de alți cetățeni europeni, ci de tratamentul diferențiat în mod clar”, susţine un diplomat european, citat de Politico. Guvernul britanic își motivează politica pe baza Cartei Sociale a Consiliului Europei. Este un tratat internațional adoptat în 1961 și semnat de 26 de țări, printre care și Marea Britanie. Guvernul din Regat spune că, dacă ar reduce costurile vizelor pentru niște țări care nu fac parte din vreun tratat internațional, ar fi în sine o problemă de discriminare. „Regretăm că Regatul Unit a decis să trateze cetățenii UE diferit în acest caz specific”.

De asemenea, discriminarea ar urma să se aplice și programului Youth Mobility, care include momentan 9 țări dezvoltate economic din afara blocului european. Totuși, va fi greu pentru Bruxelles să identifice o bază legală prin care să oblige Londra să rezolve diferența de tratament în regimul vizelor pe termen lung. Acesta nu este acoperit de acordul Brexit, opinează Politico.

Articolul precedentJosep Borrell se apără după vizita umilitoare de la Moscova
Articolul următorFactură umflată la gaze, de peste 2.000 de lei. Cum a fost prins un client la mijloc, între două mari companii care își dispută piața liberalizată