Noul terminal al Aeroportului Iași va avea trei niveluri și va putea procesa 3,3 milioane de pasageri anual și 950 de pasageri/oră în perioadele de vârf, fiind destinat zborurilor internaționale.

Aeroportul Iași a obținut autorizația de construire a noului terminal (T4), iar construcția acestuia va începe în doar câteva zile, dorindu-se ca până la finalul anului 2023, șantierul să fie finalizat. 

Viitorul T4 va fi construit cu o amprentă la sol de peste un hectar, pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. Acesta va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3, și va fi legat de acesta printr-o galerie.

Terminalul este proiectat pentru a putea procesa 3,3 milioane de pasageri anual și 950 de pasageri/oră în perioadele de vârf, și va deservi zborurile internaționale, traficul intern urmând a fi transferat din T2 în T3. 

„S-au făcut eforturi deosebite pentru finalizarea întregii documentații și obținerea avizelor necesare, și am reușit să parcurgem toate aceste etape în timp record, pentru a putea prinde ultimul tren privind finanțarea europeană. Urmează o perioadă extrem de încărcată, vom fi nevoiți să ne desfășurăm în același ritm pentru a încheia cu succes proiectul până la sfârșitul lui 2023. Vom avea al doilea cel mai mare terminal din țară, după Otopeni, cu o capacitate dublă de procesare, investiția incluzând o parcare extinsă, noi căi de acces în fața terminalelor și un parc fotovoltaic”, a declarat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași. 

Administratorul firmei care a câștigat licitația pentru construirea noului terminal spune că până la sosirea iernii, structura ar putea fi ridicată și închisă, pentru ca pe timpul sezonului rece să se lucreze la interior. 

„Proiectarea T4 a fost realizată după ultimele tehnologii, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra execuției și coordonării lucrărilor. Nu în ultimul rând, aeroportul va avea beneficia de suport pentru partea de mentenanță a noii infrastructuri. Având de la bun început sprijinul autorităților, am ajuns la finalul celor trei luni de proiectare, iar astăzi ne aflăm aici, pentru a primi autorizația de construire, care ne va permite practic să începem lucrările la noul terminal, primul pas fiind turnarea fundațiilor pe piloni. De asemenea, am reproiectat întreaga structură pentru a micșora perioada de execuție la două luni, astfel încât să putem închide clădirea până la sosirea iernii”, a declarat Johann Andreas Poelzl, administratorul firmei.

Întregul proiect de dezvoltare a Aeroportului Internațional Iași are o valoare de aproximativ 328 milioane de lei fără TVA, fondurile europene vor acoperi două treimi din sumă. Aeroportul Iași devine astfel cel mai mare aeroport din România, după Aeroportul Otopeni. (sursa)

Articolul precedentS-au înmulțit bogații! Milionarii în dolari sunt aproape cât toată populația Marii Britanii
Articolul următorPrețul motorinei a coborât sub 8 lei, pentru prima dată în ultimele șase luni | Deocamdată, la o singură stație