Subiectul fierbinte: un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor care prevede, printre altele, suspendarea facilității de 1.500 pentru creșă sau grădiniță, anul acesta. Instituția a venit acum cu niște precizări, le puteți vedea mai jos (ultima parte a articolului), dar sunt câteva aspecte ce trebuie avute în vedere înainte de a o citi.

O scurtă concluzie: au uitat de legea care introduce această facilitate când au făcut bugetul pe 2021.

Întrebări și câteva răspunsuri

Totuși, să nu uităm că Legea 239/2020 prin care sa introdus această facilitate a apărut în Monitorul oficial în 6 noiembrie 2020. Aveau timp să vină cu măsura de suspendare din timp? Bineînțeles că da.

Ar fi unele probleme în aplicare, (le vedeți mai jos – explicate de MF) și, totuși, au așteptat până acum, în 22 martie 2021, ca să anunțe.

Ce așteptau părinții? Normele de aplicare pe care trebuia să le facă MF, iar odată cu astea și modificarea unor declarații fiscale pentru firme ca să poată aplica (alea care puteau și doreau, bineînțeles, plătitoare de impozit pe profit – aici fiind o chestiune de discriminare).

Când au făcut bugetul pe 2021 nu știau de legea asta?

Aici e partea ciudată. MF spune că legea nu avea sursa de finanțare. Păi… da, anul trecut. Dar bugetul cum a fost realizat de Minister anul acesta? Bugetul se construiește pe legile în vigoare. Deci a fost luat în calcul sau nu?

Răspunsul e tot într-un paragraf (îl vedeți mai jos) când Ministerul spune că deficitul s-ar duce la 7,56% din PIB. Deci, au uitat de legea asta când au făcut bugetul.

E atât de slab Ministerul Finanțelor încât până acum nu știa de problemele pe care le-a semnalat abia acum, cu atâtea luni întârziere? Nu știm.

Era timp să corecteze Legea dacă are atâtea probleme de aplicare cum zice Ministerul? Sigur, așa cum au pregătit proiect de OUG pentru suspendare, la fel puteau face unul pentru corectarea legii și a ajuta părinții. Singura problema: e mai mult de muncă, dar cred că din noiembrie și până acum aveau timp destul.

La final, Ministerul spune, de fapt, că așteaptă să facă Parlamentul modificările, deși… va mai fi de așteptat.

Situația este urâtă.

citiți pe HotNews.ro precizările de ministerul de Finanțe

Articolul precedentReducerea veniturilor medicilor și a asistenților a ajuns pe masa guvernului! (DOCUMENT)
Articolul următorPeste 1000 de judecători și procurori susțin memoriul ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”/ Avizul CSM la trimiterea în judecată a magistraților reprezintă un ”filtru neconstituțional” și o ”superimunitate”