Entuziasmul care însoțește la început așa-numitele rezoluții de Anul Nou, angajamentele pe care ni le luăm la început de an de obicei pentru a îmbunătăți diverse aspecte ale vieții, este, după cum mulți dintre noi știu deja, greu de menținut pe termen lung.

Potrivit unui expert în motivare de la Universitatea din Chicago, important pentru succesul acestor promisiuni pe care ni le facem este felul în care le încadrăm (framingul), notează Chicago Tribune.

”Un principiu al psihologiei sociale este acela că fie schimbi situația, fie schimbi modul în care încadrezi situația”, spune Ayelet Fishbach, profesor de știință comportamentală și marketing la Booth School of Business din cadrul Universității din Chicago.

Fishbach ne oferă în continuare câteva sfaturi pentru a respecta rezoluțiile de Anul Nou. Cheia este menținerea motivației.

Găsește recompense imediate

Un studiu din 2016 arată că există o asociere puternică între recompensele imediate și menținerea rezoluțiilor pe termen lung. De exemplu, cum multe rezoluții vizează îmbunătățirea stării de sănătate sau pierderea în greutate, ar trebui să încercăm să găsim modalități prin care să facem activitățile sau exercițiile fizice care să ne ajute să ne atingem scopul să fie interesante sau amuzante, sugerează Fishbach.

Evită rezoluțiile de ”evitare”

Fishbach recomandă să ne stabilim mai degrabă ca obiectiv să facem o activitate, decât să încetăm un comportament înrădăcinat.

”Multe rezoluții sunt încadrate într-un fel negativ: Să nu bei. Să nu fumezi. Să nu mănânci nesănătos. Să nu folosești social media. Par o corvadă. Sunt negative”, spune expertul.

Ea ne recomandă să ne concentrăm în schimb pe înlocuirea lor cu o activitate pozitivă. De exemplu, în loc să renunți la anumite alimente, ia în considerare introducerea în dietă a altor alimente.

Dă sfaturi

Schimbul de sfaturi cu alte persoane pare să ne ajute să ne menținem angajamentele. ”Când cineva dă un sfat, îl obligă să învețe din situațiile sale dificile (…) să privească în urmă și să se gândească: ‘Ce am învățat din dificultățile mele?’ Și să creeze un plan mai bun pe care să-l urmeze în viitor”, spune Fishbach.

Împarte rezoluția în mai multe obiective pe termen scurt

Dificultatea de a duce la capăt o sarcină sau un proiect apare de obicei pe la mijloc, când motivația începe să scadă, ceea ce este și mai problematic când vorbim de obiective pe un an, cum sunt rezoluțiile de Anul Nou. Fishbach recomandă să încorporăm obiective săptămânale sau lunare, generând practic mai multe începuturi și sfârșituri.

Sprijinul social este crucial

Pe cine mai ajută să atingi obiectivul și cum te pot ajuta apropiații în acest demers? De exemplu, dacă rezoluția ta este să mănânci mai sănătos, dar restul familiei nu dorește să participe, obiectivul va fi mai greu de atins. În acest caz, Fishbach recomandă să urmărim online oameni care au obiective similare cu ale noastre.

Cuantificarea obiectivelor

Stabilește obiective în termeni de numere și intervale de timp pentru a fi mai ușor să monitorizezi progresul. De exemplu, în loc să îți propui să faci mai multă mișcare în 2024, stabilește-ți ca obiectiv să faci mișcare de patru ori pe săptămână, sugerează Fishbach.

”Suntem foarte motivați să atingem aceste obiective. După a treia sesiune de exerciții, vei fi foarte motivat să o faci pe a patra”, susține expertul.

Regândește efortul și disconfortul

Derapajele sunt normale și, deși eșecul ne poate descuraja, Fishbach ne recomandă să încercăm să nu îl luăm personal, ci să încercăm să vedem aceste momente ca pe o ocazie importantă de a învăța, care ne va aduce succesul în viitor.

De asemenea, pentru a ne îndeplini rezoluțiile de Anul Nou este important să acceptăm un anumit nivel de disconfort, cel puțin temporar, care poate fi un semn de creștere, adaugă Fishbach. (sursa)

Articolul precedentAtenție la cât timp după ce ați băut alcool vă urcați la volan. Câte ore sunt necesare
Articolul următorCinci lucruri simple pe care le poți face în 2024 ca să ai o sănătate de fier