La data de 31 decembrie 2023, pe raza Municipiului București, respectiv a Județului Ilfov, erau înregistrați 125.890 de străini care aveau drept de ședere/rezidență pe teritoriul României, cei mai mulți fiind cetățeni din țări asiatice sărace, Nepal, Sri Lanka, India și Turcia, se arată într-un raport al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Alina Toma: Pe teritoriul României s-au format deja nuclee de imigranți asiatici, în special în județele din vestul țării (Timișoara, Arad), dar și în zone puternic industrializate, București, Brașov, Prahova. Mulți dintre ei sunt în tranzit spre țări mai ofertante din Europa, dar deloc puțini rămân în România, iar problemele au început să apară.

Au fost crime și fapte săvârșite cu violență, raportate în Timișoara, Arad și Prahova cu victime și agresori asiatici. Mai nou, s-a trecut la atacuri în stil mafiot, cu arme, răpiri, solicitări de recompensă și droguri. Poliția Română a intervenit în forță, pe DN1, pe 13 februarie, pentru capturarea unor pakistanezi care răpiseră conaționali pentru recompensă.

În mașina infractorilor au fost găsite arme și droguri, iar ostaticii erau ținuți cu forța într-un apartament din Brașov. Unul dintre aceștia, un cetățean Indian, a reușit să scape din carcera improvizată, la etajul patru al unui imobil. A sărit pe balcon și dus a fost. Autoritățile române nu au reușit să-l găsească.

Filiera Pakistan

În România, cetățenii asiatici ajung ușor, dar cu o condiție: bani mulți. DIICOT Ploiești a reușit să destructureze, parțial, o grupare care se ocupa exact cu astfel de afaceri.

În Pakistan sunt organizații de crewing. Contra unei taxe de câteva mii de euro, pakistanezii pot obține documentele necesare pentru muncă în spațiul UE. Se plătește până la 7000 de euro. În schimbul acestor bani pakistanezilor li se promite un loc de muncă legal în România, cazare și masă. Nu tot timpul se întâmpla ca promisiunile să și fie respectate.

Aceste firme de crewing au colaboratori în România, tot cetățeni asiatici care au prins ceva rădăcini în Europa și au înțeles cum merg lucrurile pentru a nu atrage atenția.

Clientul dornic să ajungă în Europa, plătește cât i se cere pentru documentul care îi asigură dreptul de muncă. Odată ajuns în România, intră într-o suveică din care iese cum poate.

Ori este abandonat direct în parcarea din Otopeni, dar după ce i se ia și ultimul euro din buzunar, ori dovedește că are suficient de mulți bani, cel puțin 2000 de euro, pentru a fi scos din România și transportat ilegal spre țările din vestul Europei. Cine își permitea era scos din țară ”elegant” au mașina, cine nu, era îngrămădit prin camioane, dar și pentru un astfel de ”confort” se plătea cel puțin 1000 de euro.

Ancheta procurorilor DIICOT Ploiești a scos la iveală una dintre aceste afaceri ilegale coordonate de doi pakistanezi și o româncă.

Românca era doar o săgeată. Era folosită doar pentru că putea să-și deschidă cont într-una dintre băncile care au filiale pe teritoriul României, fără să atragă agenția. În conturile româncei intrau taxele plătite de pakistanezii care visau la o viață fără griji în Europa. Banii aceștia nu ajungeau niciodată la ea, cel puțin așa a declarat în fața anchetatorilor. Taxele erau luate de liderii grupării.

Potrivit rechizitoriului, pakistanezii care intermediau tranzacția obțineau înscrisuri de la cetățenii străini interesați de venirea în România, cu viză de muncă, pe care-i racolau prin intermediul celor deja ajunși în țara noastră. Înscrisurile era transmise liderilor grupării.

Astfel, au ajutat la întocmirea a 1552 de dosare, depuse la diferite structuri teritoriale ale Inspectoratului pentru Imigrări. Actele procurate de la cetățenii menționați erau folosite alături de alte înscrisuri întocmite în fals, ”care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, prin disimularea scopului pentru care erau făcute solicitările respective, respectiv de a facilita intrarea în țară a cetățenilor străini interesați de migrarea către o altă țară europeană”, se arată în rechizitoriu.

Odată ajunși în România, pakistanezii erau fie preluați de liderii grupării, cazați la Ploiești sau Căzănești, județul Ialomița, ori abandonați pur și simplu în parcarea aeroportului Henri Coandă. Primii ajungeau să lucreze în general pe șantiere de construcții, iar cei din urmă erau nevoiți să se descurce singuri într-o țară străină, fără bani și fără să cunoască limba.

Prin filiera care acționa din Prahova, în România au ajuns peste 1500 de asiatici din Pakistan, India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka.

Această rețea le oferea persoanelor interesate îndrumări cu privire la actele pe care trebuia să le pună la dispoziție, sumele de bani pe care trebuia să le plătească precum și modul în care urma să se desfășoare întreaga operațiune de obținere a vizei de muncă.

Cei care își manifestau acordul de a ajunge în România, în condițiile stabilite, transmiteau fie prin agenția din țara respectivă fie direct prin intermediul mesajelor WhatSapp, fotografii ale documentelor solicitate, care erau redirecționate liderilor grupării. Aceștia din urmă întocmeau un contract de prestări servicii între una dinte societățile controlate de filieră.

”În baza acestui contract se stabilea obligația societății de a identifica o societate pe teritoriul României care să-i asigure solicitantului un loc de muncă, serviciu în schimbul căruia clientul urma să plătească o sumă de bani ce varia în jurul sumei de 1850 euro, în trei tranșe. Sumele de bani plătite erau transferate fie direct în conturile societăților, fie în conturile personale ale celor inculpaților”, se arată în rechizitoriu.

Pe lângă acești bani, doritorii plăteau cel puțin dublu ca să finalizeze procedurile de intrare în UE. Mulți au fost păcăliți chiar în momentul în care călcau în parcarea aeroportului. Li se cerea ultima tranșă din suma negociată, cel puțin 2000 de euro, pentru ca drumul lor să continue. Uneori erau abandonați în parcarea din fața aeroportului Otopeni. Victimele audiate au declarat autorităților române că au fost nevoite să apeleze la conaționalii stabiliți deja în România pentru a supraviețui.

Afacerea cu imigranți, filiera Prahova, a funcționat în perioada 19.07.2021 – 03.05.2023, arată procurorii DIIICOT. În această perioadă peste 1500 de asiatici au ajuns în România în baza unor acte false, iar o parte dintre aceștia au fost transportați și călăuziți pentru a trece fraudulos frontiera către vestul Europei. Nu este clar câți dintre aceștia au plecat din România.

Kamboj Amandeep Singh, Ellahi Nauman și Davies Ana Cristina sunt doar trei dintre membrii filierei Prahova care au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției, explicând totodată și cum funcționa afacerea. Toți trei au primit pedepse de închisoare cu suspendare, printr-o sentință a Tribunalului Prahova.

Totodată instanța le-a interzis unele drepturi, printre care și cel de a ocupa funcția de agent repartizare forță de muncă și orice activitate de recrutare cetățeni străini pentru muncă, potrivit portalului instanțelor de judecată. (ziare.com)

Articolul precedentUcraina refuză să scoată banca austriacă Raiffeisen dintr-o listă neagră a ”sponsorilor războiului”
Articolul următorRomânia sedentară: 62% din populație nu mai practică deloc activitate fizică, în schimb 7,9 milioane se joacă pe diverse device-uri