Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”, provocând cea mai mare bancă occidentală din Rusia să-şi rupă legăturile cu Moscova, transmite Reuters.

Într-o scrisoare trimisă Raiffeisen la începutul acestei luni, care a fost văzută de Reuters, oficialii ucraineni au pus la îndoială ce face banca pentru a părăsi Rusia, spunând că multe dintre planurile sale sunt vagi şi incomplete.

Scrisoarea creşte presiunea asupra uneia dintre cele mai mari bănci din Austria şi se adaugă la tensiunile dintre Kiev şi Austria, ai cărei lideri politici fac la rândul lor lobby pentru ca Raiffeisen să fie scoasă de pe listă, obţinând anterior o suspendare temporară.

”Au mai rămas o serie de puncte moarte”, au scris oficialii ucraineni în scrisoare, spunând că acest lucru a împiedicat eliminarea băncii de pe listă.

”Lipseşte cronologia vânzării… rămâne neclar când, dacă este cazul, ar putea intra în acţiune un scenariu de spin-off”, au spus oficialii ucraineni în scrisoare.

Raiffeisen a intenţionat să-şi desprindă afacerea din Rusia anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a spus că banca nu poate oferi un termen pentru părăsirea Rusiei, deoarece aceasta depinde de aprobarea autorităţilor de reglementare.

Lista neagră nu are statut legal, dar este importantă din punct de vedere simbolic şi a stânjenit Raiffeisen şi a înfuriat politicienii şi oficialii austrieci.

Oficialii ucraineni şi-au semnalat, de asemenea, îngrijorarea în scrisoare cu privire la schemele de ajutorare a împrumuturilor oferite de Raiffeisen pentru soldaţii ruşi, sprijin despre care banca a spus că este obligatoriu din punct de vedere legal în Rusia.

În decembrie, politicienii austrieci au reuşit să suspende banca de pe lista neagră, reţinând temporar sprijinul pentru noile sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru a câştiga această concesie.

Austria sprijină public Ucraina, dar mai multe surse familiare cu gândirea guvernamentală au spus că sunt reticente în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, sperând că ar putea fi posibilă restabilirea relaţiilor la un moment dat.

Oficialii guvernului austriac cred că Raiffeisen a fost inclusă pe nedrept pe listă.

Alte bănci, cum ar fi UniCredit din Italia, care rămâne activă în Rusia, nu apare pe listă.

În octombrie anul trecut, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a criticat deschis lista neagră ca fiind arbitrară, la o reuniune a miniştrilor europeni la Kiev, a declarat atunci o persoană informată despre aceste discuţii.

Raiffeisen este singura companie austriacă de pe listă.

Unele companii au fost scoase de pe listă, inclusiv OTP Bank din Ungaria.

Deşi Raiffeisen a fost suspendată de pe lista neagră în decembrie, numele său apare în continuare alături de 49 de companii desemnate ”sponsori internaţionali ai războiului” potrivit Agenţiei Naţionale pentru Prevenirea Corupţiei din Ucraina.

O sursă guvernamentală ucraineană, care a cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile, a declarat pentru Reuters că scrisoarea a fost trimisă după ce banca austriacă şi-a semnalat intenţia de a părăsi Rusia până în al treilea trimestru al anului 2024.

Scrisoarea spunea că acest calendar pentru vânzarea afacerii băncii în Rusia a rămas neclar.

Scrisoarea mai spune că Raiffeisen a indicat în corespondenţă că ”o vânzare/separare” este ”opţiunea preferată” a băncii, dar că nu au fost furnizate detalii.

Oficialii ucraineni au cerut, de asemenea, în scrisoare să afle cât de mult ar dura aprobările de reglementare din partea Uniunii Europene şi Austria. (ziare.com)

Articolul precedentGrecia devine prima țară Ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex
Articolul următorCum ajung asiaticii in România. Majoritatea au acte false, plătesc mită la aeroport și sunt abandonați. Au comis deja crime!