Parlamentul a adoptat o lege prin care Poliţia Locală poate amenda conducătorii de trotinete electrice, dacă încalcă normele rutiere.

Proiectul a trecut miercuri de Camera Deputaţilor, for decizional, şi merge la promulgare.

Este vorba despre o modificare a Legii Poliţiei Locale 155/2010, prin care i se acordă atribuţii de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice.

Astfel, iniţiativa legislativă modifică art. 7 alin. (1) lit. j) din legea 155/2010, iar în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, Poliţia Locală are şi atribuţia de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală.

În forma în vigoare a legii lit. j) preciza că Poliţia Locală „constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală”.

Senatul adoptase proiectul încă din luna mai.

Un raport recent al Poliţiei Române a dezvăluit o creştere alarmantă a numărului de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice. Datele arată o creştere de peste 52 de ori în ultimii 5 ani.

Numai în ultimii trei ani, această valoare s-a dublat de la un an la altul, de la 520 de accidente în 2020, la 1.221 în 2021 şi la 2.218 în anul 2022. (sursa)

Articolul precedentLegea împotriva fugarilor a fost adoptată de Parlament
Articolul următorA fost promulgată Legea privind sistemul public de pensii. De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8%