Muncitorii europeni vor suferi din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 la mult timp după ce companiile vor beneficia de eficientizarea activității din timpul perioadelor de carantină, arată un sondaj realizat de Banca Central Europeană și citat de Bloomberg.
Unele din cele mai mari companii din Europa afirmă că adoptarea accelerată a tehnologiilor digitale și îmbunătățirea proceselor vor mări productivitatea, 55% din firmele care au participat la studiul BCE spunând că se așteaptă ca pe termen lung să angajeze mai puțini muncitori.
Lovitura va fi cu atât mai grea întrucât cea mai gravă criză înregistrată de Europa de după al Doilea Război Mondial a dus la o creștere vertiginoasă a disponibilizărilor și numărului de persoane trimise în șomaj tehnic după ce companiile au fost nevoite să își reducă activitatea pe fondul restricțiilor impuse pentru a combate răspândirea coronavirusului.
Sondajul realizat de BCE la care au participat 72 de companii nefinanciare de top sugerează că firmele ar putea să își revină mai repede din șocul cauzat de pandemie decât gospodăriile, punând pe tapet perspectiva unei reveniri asimetrice a economiei în următorii ani.
Rezultatele „par să reflecte modul în care afacerile au învățat să își mențină producția în pofida restricțiilor asupra fluxului forței de muncă datorate distanțării sociale și au identificat câștiguri privind eficiența legate de acestea”, notează în raport cercetătorii BCE Eduardo Maqui și Richard Morris.
Deși aproape 30% din companiile care au participat la sondaj au identificat reducerea cererii pentru produsele sau serviciile lor drept una din consecințele pe termen lung ale pandemiei, peste trei sferturi se așteaptă ca afacerile lor să fie mai eficiente și rezistente la șocuri. (sursa)