ZF.ro: Datele privind evoluţia consumului de energie din iulie şi până în prezent au ajuns să fie informaţii privilegiate, spun reprezetanţii Transelectrica, dar cifrele analizate de ZF arată scăderi care amintesc de criza financiară din 2009. Dincolo de scăderea consumului însă, ceea ce este şi mai alarmant este starea sistemului naţional de producţie. Pe 28 august, de exemplu, din cei peste 15.600 MW pe care România îi are în sistemul de producţie, au funcţionat numai 3.921 MW, unul dintre trei becuri fiind aprins de importuri.
„E un noroc că mai merg şi acei 3.900 MW“, spune Valeriu Binig, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi din domeniul energetic.
Pe data de 28 august, un reactor al centralei de la Cernavodă nu funcţiona, vântul nu bătea, Hidroelectrica este afectată de secetă, astfel că din miile de MW pe care România îi are pe hârtie, mergeau doar 25%.
Pe partea de consum lucrurile sunt la fel de alarmante, şocul preţurilor mari, alimentat şi de deficitul de producţie, fiind tot mai vizibil.
Potrivit calculelor făcute de ZF, în iulie şi august consumul de energie a scăzut cu 7% pentru ca în septembrie cererea de energie din România să se restrângă cu 8%.ìŞtiau ce va urma din septembrie, aşa că au început să taie din consumî, spune un specialist din sector în legătură cu comportamentul consumatorilor industriali. (Roxana Petrescu)