Comisia LIBE pentru Libertăți Civile a Parlamentului European a îndemnat Comisia Europeană să evalueze măsurile luate de statele membre în primul val al luptei contra COVID-19.

Mai exact să verifice care a fost impactul acestora asupra drepturilor și libertăților cetățenilor. Proiectul de rezoluţie adoptat cu 50 de voturi pentru şi doar 11 contra a venit la pachet cu concluzia deputaţilor europeni că măsurile naționale de urgență reprezintă un “risc de abuz de putere”.

Juan Fernando López: ”Ne pasă de statul de drept, democrație și drepturile fundamentale, deoarece toate aceste valori sunt zdruncinate, dacă nu sunt chiar suspendate cu siguranță de criza Covid. Unele țări din Uniunea Europeană au avut înlesniri constituționale sau legislație pentru situații de urgență, altele nu. Dar toate au recurs la măsuri de urgență, având un impact asupra modului obișnuit în care ne bucurăm de drepturile noastre fundamentale. Aceste măsuri trebuie să fie proporționale și în conformitate cu principiul necesității, așa cum este consacrat de Carta drepturilor fundamentale. Toate aceste măsuri trebuie supuse controlului, atât judiciar, cât și parlamentar, care nu trebuie să fie slăbit”.

Europarlamentarii au subliniat că orice măsură care afectează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale trebuie să fie aplicată doar dacă e necesară, iar odată aplicată să fie proporțională și limitată în timp.

Juan Fernando López: ”Miza este spațiul Schengen. Nu ne place ideea ca acesta să se prăbușească, am ales că este cel mai apreciat atu al comunității europene. Deci, dacă va fi suspendat, țările sale vor impune restricții la libera circulație a persoanelor sau mărfurilor, impunând restricții transportatorilor aerieni, tranzitului aerian între statele membre ale Uniunii Europene, impunând scenariul roșu, verde sau galben, ori portocaliu, pentru a reflecta situația din diferitele state membre. Este nevoie de o imagine de ansamblu europeană. Este nevoie de o supraveghere europeană”. (sursa)

Articolul precedentUE avertizează că până în 2022 nu vor fi suficiente vaccinuri COVID pentru toţi europenii
Articolul următorAfacerea COVID. Un patron condamnat de două ori pentru evaziune fiscală a obținut un contract de 10 milioane de euro, fără licitație, cu ONAC