Omul de afaceri Matei Valeriu Nicolae, director al firmei Matei Conf Group SRL, a fost condamnat, în ultimii 5 ani, de două ori pentru evaziune fiscală. Retras din poziția de asociat al firmei, pe care a cedat-o soției, Matei continuă să-și conducă afacerea din postura de director general, iar în urmă cu două săptămâni a obținut un contract de 9.450.000 de euro cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecție împotriva COVID-19.

De 8 luni, ONAC folosește pandemia pentru a ocoli licitațiile în baza “evenimentelor care nu puteau fi prevăzute”.

Firma Matei Conf Group SRL a încheiat, la 12 octombrie, un contract în valoare de 9.450.000 de euro cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, acesta fiind prețul total pentru 750.000 de combinezoane de protecție. Conform calculelor noastre, asta înseamnă că un combinezon de protecție costă în jur de 62 de lei. 

Procedura s-a desfășurat prin negociere, fără publicarea unui anunț de participare, autoritățile invocând deja împământenita “extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute”. În descrierea anunțului, se precizează că achiziția combinezoanelor a fost necesară pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală.

Neexistând un anunț de participare, datele referitoare la criteriile cerute de ONAC firmelor care au participat la această negociere nu sunt publice. 

Citeşte întreaga ştire: Afacerea COVID. Un patron condamnat de două ori pentru evaziune fiscală a obținut un contract de 10 milioane de euro, fără licitație, cu ONAC

Articolul precedentCere evaluarea impactului măsurilor anti-Covid asupra drepturilor și libertăților cetățenilor UE
Articolul următorGuvernul a majorat tichetele de masă cu 1 BAN!