EVZ TV. Ce lupte se dau în interiorul PNL. Care e rolul lui Emil Boc. Dan Andronic și Mirel Curea au dezbătut în timpul emisiunii Contrapunct, de pe Evz TV, alături de Cozmin Gușă, chestiuni importante din interiorul PNL.

În ultima vreme, asistăm la formarea și ascensiunea unui nou grup politic. Dan Andronic l-a denumit ”grupul de la Cluj 2”, care îl are în frunte pe Emil Boc.

Cele două fronturi din PNL

De fapt, asistăm la o luptă dusă pe două fronturi de acest ”grup”. Primul front este împotriva celor de la USR, mai exact a lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Miza nu este una directă, ci mai degrabă de a arăta că PNL poate avea forță și fără Ludovic Orban.

Al doilea front se duce în interiorul PNL, pentru preluarea șefiei partidului la viitorul congres, din martie și înderpătarea lui Orban.

„Nu știu cât de liberal este Emil Boc. Cred că este liderul unei grupări din PNL, nemulțumită de modul în care a negociat Ludovic Orban cu USR. Și de fapt atacul nu este la USR, ci la Ludovic Orban. Vorbim despre etapa premergătoare a Congresului PNL, care va avea loc în martie. Acolo se va duce o bătălie destul de dură. Într-un fel le dau dreptate celor care contestă modul în care Orban a făcut această negociere. A vizat doar poziția lui, și a cedat cele mai mari importante poziții din Guvern. Poziții care mai ales în perioada asta au vizibilitate, mă refer la Ministerul Sănătății și altele”, a spus Dan Andronic.

Emil Boc, șantajat cu dosare

În timpul emisiunii a intervenit și Cozmin Gușă, care crede că Boc nu este de capul lui în această luptă. Mai mult, Gușă crede că Boc este șantajat cu dosare și din acest motiv a stat mult timp departe de prima scenă a politicii.

În prezent, Boc are o singură mare miză, și anume funcția de secretar general al Guvernului. Iar pentru asta, primarul Clujului se luptă să-l impună pe Mircea Abrudean, actualul prefect de Cluj.

EVZ TV. Ce lupte se dau în interiorul PNL. Care e rolul lui Emil Boc

„Am auzit despre Boc și vitejiile lui. Eu nu cred în vitejiile lui Boc, decât în măsura în care i se dă verde, ca să poată să se exprime. La Cluj, este o treabă mai compozită. Mai conduce și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean. Și, din umbră, asociatul lui Florian Coldea pe diferite afaceri, Daniel Buda. Așa că și Boc are lanțul scurt, având în vedere și dosarele cu care a fost amenințat mai mereu, pentru care el a stat cuminte și nu a comentat. Acum are un interes de a fi reprezentat și Clujul la nivelul guvernarii. Dorește să își impună secretarul general al Guvernului, care este la bătaie cu Tănase Stamule, omul lui Orban”, a spus Gușă.

În jurul lui Boc, sunt mai mulți lideri importanți, despre care Gușă spune cu sunt gata de luptă. Este vorba despre Rareș Bogdan, Ilie Bolojan, Robert Sigheartău și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Strategia lui Iohannis a eșuat

În Transilvania, PNL a obținut mult mai puține voturi decât a sperat. Exemplul este județul Bihor și Ilie Bolojan. La alegerile locale, la votul politic, Bolojan și PNL au luat 60 la sută. La generale, lucrurile au stat cu totul altfel. PNL a luat puțin mai mult de 30 la sută. Iar pentru asta singurul vinovat ar fi președintele României care a venit cu un discurs care nu a prins la public.

Dan Andronic mai are o altă teorie interesantă și anume că președintele Iohannis vrea să întărească USR pe scena politică. PNL a ajuns dintr-un partid majoritar în cadrul coaliției de guvernare, unul care trebuie să se ascundă în fața USR, care reușește să arate publicului că este partidul care contează din Guvern.

„Este interesantă ipoteza că președintele Iohannis se bazează mai mult pe USR decât pe PNL. Văzând de la alegeri încoace cum au decurs lucrurile, planul lui Iohannis s-a dus. Toată strategia pe care a avut-o a fost una falimentară. Și este responsabilă pentru eșecul PNL. Președintele a plecat pe un drum, unul corect, de demonizare a PSD-ului. Dar de la un punct încolo, ruptura între agenda oamenilor și discursul său era atât de mare, încât nu îl mai asculta nimeni. Klaus Iohannis a devenit un președinte irelevant”, a mai spus Dan Andronic.

Emisiunea o puteți urmări AICI!

Articolul precedentClaudiu Năsui (USR) invocă deja „greaua moștenire” de la peneliști
Articolul următorIohannis: Sindromul clar de îmbătare cu apă rece pentru a nu vedea că e ”groasă” rău