Sîmbătă, 15 mai 2021, a fost prima zi de aplicare a măsurilor de relaxare anunțate joi, 13 mai 2021, de la Palatul Cotroceni, de Klaus Iohannis, și confirmate vineri, 14 mai 2021, de Guvernul Meu printr-o ședință de transpunere în viață a măsurilor dictate de noul Tovarăș al României.

Din punct de vedere practic, măsurile n-au schimbat din temelii viața românilor din ultimul timp. Masca era obligatorie în aer liber. Da, dar românii, maeștri în ocolirea Legii, o purtau sub bărbie pînă la ivirea unui echipaj de poliție sau se grămădeau la terasele care ofereau dreptul de a nu purta mască sub pretextul că bei o cafea. Nu puțini luau un covrig să-l mănînce prin tot Bucureștiul pentru a nu fi sancționați că n-au mască. Purtarea măștii în aer liber trecea drept o măsură de dragul măsurii, lipsită însă de efecte în contracararea virusului. De altfel, România era una din puținele țări care impuseseră aberația asta. Astfel că renunțarea la mască n-a schimbat mare lucru în viața românilor. Mulți au continuat s-o poarte. Unii doar din obișnuință. 

Nici revenirea magazinelor la orarul normal n-a schimbat viața românilor din temelii. Aberantă și ea, măsura era fentată de români prin mersul la benzinării.

Indiscutabil față de alte țări din Europa, România din ultima vreme a beneficiat de măsuri blînde de restricții. Astfel că din punct de vedere practic măsurile aplicate de sîmbătă, 15 mai 2021, n-au avut semnificația unei eliberări dintr-un penitenciar de înaltă siguranță.

Și cu toate acestea, sîmbătă, 15 mai 2021, atmosfera în București și în țară a fost una de sărbătoare națională. 

Practic, măsurile de relaxare nu sînt cine știe ce. Mai ales că ele introduc în multe situații condiționalitatea atestatului de vaccinare.
Cum se explică atunci atmosfera de veselie națională?
Foarte simplu.
Prin felul în care au fost prezentate măsurile mai întîi de Klaus Iohannis și apoi de Florin Cîțu.
Aceste măsuri puteau intra în vigoare în chip normal, fără mare tărăboi. Au fost și alte măsuri de relaxare pînă acum care, deși importante, n-au beneficiat de tărăboi făcut la cel mai înalt nivel.

Klaus Iohannis a ținut să dea acestor măsuri – păduchioase – semnificația unui moment istoric: Sfîrșitul Pandemiei.

Și-a reușit să facă asta prin:

  1. Anunțarea lor în chip surprinzător, după ce alți demnitari, premierul, ministrul Sănătății, interpreții Polițistului rău în montajul literar-artistic, Proclamarea sfîrșitului Pandemiei în Republică, au creat o atmosferă de pesimism anunțînd măsură de relaxare doar după 1 iunie.
  2. Trecerea în plan secund a îndemnului la prudență, îndemnuri prezente pînă acum în intervențiile de la Cotroceni – pentru a lăsa în prim plan măsurile de relaxare.

Premierul Florin Cîțu s-a grăbit, sîmbătă seara, să meargă la un spectacol de teatru care n-ar fi fost posibil fără măsurile de relaxare.
N-a fost la un spital Covid, n-a fost nici la un centru de vaccinare. A fost la un eveniment care a marcat relaxarea. Cu acest prilej el a ținut o Declarație de presă prin care a confirmat practic sfîrșitul Pandemiei proclamat joi de Klaus Iohannis.

De la începutul Pandemiei, cînd am fost întrebat pe stradă sau la televizor cînd se va sfîrși Pandemia, am răspuns:
Cînd nu se va mai da la televizor nimic despre Pandemie.
Am ținut să subliniez că Pandemia a fost un pericol real supradimensionat nu numai la noi, dar și în alte locuri, de cultivarea lui mediatică.
Această cultivare a depins atît de pozițiile Autorităților, cît și de indicațiile primite de presă.

E mai mult decît semnificativ că atmosfera veselă, tipică, de Final de Pandemie, a fost creată de Presa Miluită.
Au dispărut de pe ecrane cioclii apocaliptici.
Televiziuni precum Digi 24, afirmate pînă acum drept gardiene ale atmosferei de panică, au dat-o brusc pe Geamparale.
Liderii de opinie care administrau bocanci în botul celor care cereau renunțarea la restricții aplaudă acum Proclamarea solemnă a Finelui Pandemiei.
Erau niște Vasile Roaită al Pericolului întruchipat de Coronavisrus.
Acum sînt niște interpreți ai Odei Bucuriei de la Cotroceni.

În România s-a proclamat în chip solemn Sfîrșitul Pandemiei.
Firește, cititorii se vor întreba Ce se ascunde în spatele acestei Proclamații?
Spre uimirea lor, le voi răspunde:
Nu pot să-mi dau seama încă!
Dar îmi voi da seama, n-aveți nici o grijă.

sursa: cristoiublog.ro

Articolul precedentMinistrul Educației schimbă regulile pentru reluarea orelor în format fizic
Articolul următorCât de puternice sunt radiaţiile emise de antene. ANCOM a publicat harta cu nivelurile de câmp electromagnetic