Cel mai mare bloc comercial din lume a fost fondat de 15 țări din Oceania și Asia și va reprezenta aproape o treime din economia globală. Parteneriatul Regional Economic Comprehensiv a fost fondat de țări printre care Coreea de Sud, China, Japonia, Australia și Noua Zeelandă, relatează BBC.
Noul pact este perceput ca fiind o nouă extindere a influenței Chinei în regiune, după ce SUA, sub conducerea lui Donald Trump, au renunțat la Parteneriatul Transpacific (TPP) semnat cu mai multe țări din Asia, Oceania și Pacific în timpul administrației Obama. TPP ar fi inclus 12 țări și reprezenta, în primul rând, o formă de limitare a extindere puternice a Chinei în regiune.
Acordul pentru noul pact, din care SUA nu face parte, a fost semnat duminică în timpul unui miting ASEAN, găzduit de Vietnam: „Sunt încântat să anunț că după opt ani de muncă dificilă am ajuns la semnarea parteneriatului”, a spus prim-ministrul vietnamez. Negocierile pentru acest pact durează din 2012.
„Având în vedere circumstanțele globale actuale, faptcul că parteneriatul a fost semnat după 8 ani de negocieri aduce o rază de speranță”, a declarat Li Keqiang, premierul Chinei.
Membrii noului pact reprezintă aproape o treime din populația lumii și 29% din produsul intern brut global.
Noul bloc comercial va fi mai mare chiar decât Acordul SUA-Mexic-Canada sau decât Uniunea Europeană.
RCEP va elimina unele bariere comerciale asupra importurilor pe parcursul a 20 de ani. Va include, de asemenea, prevederi cu privire la proprietatea intelectuală, telecomunicații, servicii financiare, comerț online și servicii profesionale.
Este posibil, însă, ca noile reguli privind originea produselor să aibă cel mai mare impact. Chiar și în interioriul acordurilor de liber schimb bilaterale ar putea exista limitări în ce privește eliminarea barierelor tarifare, însă în cadrul RCEP ele nu vor exista între cele 15 țări care îl compun. (sursa)