Se pare că e o impertinență totală să critici ca jurnalist român statul olandez, așa cum a făcut-o Costi Rogozanu, scrie Victoria Stoiciu, în Libertatea. De pe Coasta Boacii care e România, cum ne spune Mira Feticiu, jurnalistă olandeză de origine română, nu se vede cât de mare e Țara lalelelor. România se supără pe Olanda ca văcarul pe sat, susține ea.

Polemica din ziarul Libertatea pe tema premierului Olandei, Mark Rutte, continuă. După ce jurnalistul Costi Rogozanu a scris miercuri un articol în care critica lecțiile date Estului de premierul olandez, Mark Rutte, jurnalista olandeză de origine română Mira Feticu i-a răspuns tot miercuri cu un editorial. Aceasta explica că premierul olandez Mark Rutte nu are nimic cu România, dar vine din tradiția liderilor care nu suportă risipa și corupția.

Acum, Victoria Stoiciu, coordonatoare de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, intervine și atrage atenția asupra faptului că Olanda ar fi unul dintre cele mai agresive paradisuri fiscale din Europa.

Vă propun să nu criticăm Olanda, ci să ne uităm la cifre. Nu virtuțile individuale ale premierului Rutte ne interesează – la summitul european, el nu a vorbit în calitate de individ privat, care merge cu bicicleta și dă cu mopul singur când varsă cafeaua pe jos. A vorbit în calitate de premier, care reprezintă interesele și poziția unui stat, nu interesele sale individuale de biciclist sau voluntar silitor. Discuția asta nu este și nu trebuie să fie despre virtuți individuale, ci despre realități și relații de putere în interiorul Uniunii Europene.

Să ne uităm deci de aici, de pe Coasta Boacii, la câteva cifre legate de Olanda. Cifre care nu sunt produse de noi, sărmanii de pe Coasta Boacii, ci de Tax Justice Network, un ONG internațional specializat în cercetare și advocacy pe subiectul paradisurilor fiscale.

Să începem prin a spune că Indexul Paradisurilor Fiscale (Corporate Tax Haven Index) ne arată că Olanda este unul dintre cele mai agresive paradisuri fiscale din Uniunea Europeană, situându-se pe locul 4 după Insulele Virgine Britanice, Bermuda și Insulele Cayman.

Datele Tax Justice Network ne arată că Olanda joacă un rol extrem de important în strategiile de mutare a profiturilor de către companiile multinaționale. 70 de miliarde de dolari din profiturile multinaționalelor americane sunt rezervate în Olanda, dintre care doar 3,4 miliarde de dolari sunt plătiți ca impozite, în condițiile în care rata de taxare efectivă în Olanda e de doar 4,9%.

Aceste profituri reprezintă 8% din PIB-ul olandez, iar suma absolută este mai mare decât toate profiturile, laolaltă, rezervate în întreaga Uniune Europeană, cu excepția altor două paradisuri fiscale, Irlanda și Luxemburg.

Dacă nu ar extrage profiturile vecinilor săi, conchide raportul, profiturile realizate în Olanda doar de multinaționalele americane ar fi cam la o zecime din cele actuale. Mai exact, profiturile realizate de firmele americane în Olanda reprezintă 575.000 de dolari per salariat. Adică de 10 ori mai mult decât media Uniunii Europene!

Cum e situația în Germania și Franța

Pentru comparație, în Germania, profiturile rezervate de companiile americane sunt de 46.000 de dolari per salariat, în Franța de 35.000 de dolari, în Italia de 45.000 de dolari. Dacă Olanda nu ar fi un paradis fiscal, banii obținuți de restul statelor din impozitarea profiturilor realizate de multinaționalele americane s-ar dubla sau chiar tripla.

Nu știm care sunt pierderile pentru România, suntem prea neînsemnați pe harta lumii, dar mai ales colectarea datelor de către instituții precum ANAF sau Ministerul de Finanțe e deplorabilă pentru a putea ști ce câștigăm și ce pierdem. Ce știm foarte bine însă este că Olanda se află în permanență în topul investitorilor străini din țara noastră. De fapt, nu e vorba de capital olandez, ci de firme multinaționale, iar adesea chiar firme cu capital românesc, înregistrate în Olanda datorită regimului fiscal favorabil.

Citeşte întreaga ştire: Olanda nu e în postura de a da lecții Estului, ci de a primi așa ceva. Cum se face profit într-unul dintre cele mai agresive paradisuri fiscale din Europa


Articolul precedentFrauda Wirecard a devenit rușinea Germaniei. Afacerea va avea urmări la nivel UE
Articolul următorRareș Bogdan: Mă îndoiesc profund ca vom putea organiza alegeri