Certificatul va putea fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro, același site unde taxele, impozitele, amenzile sau alte servicii se pot plăti online.
În primă fază, spun oficialii, online se vor putea descărca certificate doar pentru cei care nu au fapte penale. Românii care au înscrisuri în cazier vor mai avea de așteptat o vreme.
La ora actuală, însă din cauza protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, de exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.
De asemenea, eliberarea cazierului este gratuită, se realizează pe loc, iar perioada de valabilitate este de 6 luni.
Oficialii au mai anunțat că eliberarea online a cazierului judiciar va scuti peste 1,5 milioane de români de drumuri la secțiile locale de poliție. (sursa)
Vestea a fost anunțată încă de la începutul lunii decembrie, anul trecut, de către deputatul bihorean Ioan Mang.
Cazierul judiciar se va putea elibera și în format electronic! – scria în 11 decembrie deputatul bihorean Ioan Mang, într-o postare pe Facebook.
Prin votul dat de noi în Camera Deputaților, am reușit – adaugă Ioan Mang, simplificarea obținerii cazierului judiciar astfel încât cetățenii nu mai trebuiască să se deplaseze la sediile Inspectoratelor de Politie și să stea la coadă pentru a ridica acest document
Astfel, în Camera Deputaților, am adoptat un proiect de lege prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar în formă electronică. Concret, se prevede ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.
„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (…) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede inițiativa legislativă pe care am votat-o.
Este un pas important pentru digitalizarea și simplificarea serviciilor pe care instituțiile statului le oferă cetățenilor! – mai spunea atunci președintele PSD Bihor.