Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12 sâmbătă noaptea.

O ripostă a Israelului la atacul Iranului este așteptată în următoarele 24 de ore.

SUA au cerut guvernului de la Tel Aviv să nu lanseze o contraofensivă fără să-i anunțe și pe partenerii americani.

Ministerul Apărării din Iran a anunțat că dacă Israelul va riposta, Teheranul va lansa un atac și mai dur și i-a avertizat pe americani ”să stea departe”, scrie Haaretz.

Conorm deciziei luate sâmbătă noaptea, cabinetul de război al Israelului nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un “răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews, citat de News.ro.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că “linia roşie” între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. “Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul”, a spus el.

“S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat expertul. (sursa)

Articolul precedentTrei tineri cu vârste între 15 și 18 ani au fost arestaţi în Elveţia, după o anchetă a poliției germane cu privire la posibile atentate
Articolul următorCNN: În timp ce Putin se joacă cu nervii lor, polonezii încep să-şi cumpere case în Spania în care să se pună la adăpost