În perioada 21-24 Ianuarie, stațiunea elvețiană Davos va redeveni capitala lumii. Aflat la ediția cu numărul 50, Forumul Economic Mondial, organizat anual în luna Ianuarie, va aduce iarăși în Elveția cele mai grele nume din politică și finanțe, dar și celebrități, activiști, cercetători sau jurnaliști, care vor dezbate starea lumii, principalele provocări cu care ne confruntăm și vor anunța decizii sau inițiative care ne afectează pe toți. Prețul, doar pentru participare, ajunge la zeci de mii de euro pentru o persoană, în timp ce unele companii plătesc organizatorilor și sute de mii de euro. Peste 3.000 de persoane din 100 de țări vor fi prezente în acest an.

Se va discuta cu siguranță despre războiul comercial dintre Statele Unite și China, despre schimbările climatice, despre inegalitate și eliminarea sărăciei, despre evoluția și transformarea sistemului capitalist dar și despre stadiul actual al globalizării și efectele sale. Un punct extrem de important ce va fi dezbătut în acest an este scăderea creșterii economice la nivel global și pericolul unei noi crize globale, totul în contextul provocărilor climatice dar și tehnologice!

Evenimentul nu este lipsit nici de proteste anti-globalizare, sau de critici, unii comentatori văzându-l ca pe o reuniune de familie pentru cei bogați și puternici, care iau decizii pentru viitor în folosul lor.

Totuși, la nivel politic, Forumul a înregistrat și reușite, precum în 1988, când a ajutat la evitarea unui război între Turcia și Grecia, sau în 1989 când cele doua Corei au organizat discuții bilaterale tot la Davos, după decenii de conflict mocnit.

Vom reveni cu noi detalii.

Articolul precedentFolosim mai puțin internetul!
Articolul următorDe la cititori: Oradea adevărată în 2020