Părăsind labirintul cuptoarelor ilegale de deșeuri care au împânzit județul Ilfov, am pornit spre medicul care, în două studii consecutive, a atras atenția că există o cauză directă între poluarea aerului din sudul țării și creșterea accelerată a numărului de cazuri de tuberculoză și a afecțiunilor cardiovasculare.
citește și – The Guardian: La Oradea, poluarea aerului depășește de patru ori limitele admise de OMS!
Beatrice Mahler „este medic primar pneumolog, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, doctor în științe medicale, cu preocupări în sfera tuberculozei și a impactului poluării asupra aparatului respirator. Din 2018, este managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București”, se arată în prezentarea făcută de Editura Humanitas la cartea ei „Comunicarea Medic – Pacient, în cuvinte și dincolo de ele”.
Într-un interviu, Beatrice Mahler a confirmat pentru spotmedia.ro faptul că în România nu există studii științifice despre impactul poluării asupra sănătății, acesta fiind unul din motivele pentru care, împreună cu alți cercetători, au decis că trebuie să aducă o schimbare.
Pe parcursul ultimilor ani, Beatrice Mahler a observat o evoluție rapidă și surprinzătoare a îmbolnăvirilor de tuberculoză, în condițiile în care nivelul de trai din țara noastră creștea odată cu dezvoltarea economică.
În urma celor două studii, „am făcut o corelație directă între creșterea numărului de internări în spitale, inclusiv în urma atacurilor cerebrale și o corelație indirectă prin creșterea numărului de persoane internate cu afecțiuni cardiovasculare, boli ischemice și pusee de hipertensiune”, a declarat medicul Beatrice Mahler, în exclusivitate pentru spotmedia.ro.
„În urma analizării datelor, de asemenea, s-a constatat legătura dintre poluarea aerului și pacienții care necesitau asistență din partea medicilor diabetologi”, a mai spus Beatrice Mahler. (spotmedia.ro)