Pe 8 aprilie, luna va trece din nou în fața soarelui pentru scurt timp, văzută dintr-un fascicul care străbate continentul nord-american, oferindu-le celor norocoși oportunitatea de a urmări efectul Purkinje în acțiune.  

Percepția noastră asupra acestei transformări de culori provine din anatomia specifică a ochilor noștri. Lucrând în interiorul retinei – un strat de țesut reactiv la lumină în partea din spate a ochiului uman – sunt două tipuri de celule numite conuri și bastonașe. Celulele conuri furnizează viziune fotopică, sau capacitatea de a vedea clar și de a percepe culorile în spații bine luminate, în timp ce celulele bastonașe oferă viziune scotopică, sau capacitatea de a vedea în lumină slabă, dar cu mult mai puține culori. Condițiile înnoratului, precum crepusculul sau totalitatea unei eclipse solare, determină ochii noștri să intre în viziunea mezopică, în care bastonașele și conurile retinei lucrează împreună.

Dar bastonașele și conurile active simultan nu oferă o viziune super clară și colorată în condiții de lumină medie, cum ar spera cineva, spune Jay Neitz, profesor de oftalmologie la Universitatea din Washington. În schimb, rezultatul este o viziune hibridă în care ochii pot percepe doar unele culori. „Bastonașele și conurile nu au căi separate de semnal către creier”, spune Neitz. „Așa că informațiile de la amândouă se converg pe aceeași serie de fibre legate de creierele noastre, și ajungem să avem semnale concurente în perioada mezopică”.

Retinele umane au trei tipuri de conuri de detectare a culorilor: roșu, verde și albastru. Combinarea acestor conuri ne permite să vedem toate culorile curcubeului în lumina zilei. Dar în perioada mezopică, semnalele de la conurile roșii (care detectează lungimi de undă mai lungi și mai roșii) se pierd, în timp ce cele pentru lungimile de undă mai scurte detectate de conurile verzi și albastre persistă. De aceea, verdele și albastrul sunt atât de vizibil vibrante în crepuscul și în timpul unei eclipse solare, spune Neitz. „La vârful sensibilității bastonașelor noastre se află o lungime de undă care arată ca ciano sau culoarea oceanului”, adaugă el. „Aceasta este culoarea care pătrunde cu adevărat și este probabil cea mai frumoasă în timpul unei eclipse solare”.

Pentru alte animale, efectul Purkinje indus de eclipsă poate fi și mai intens, spune Freya Mowat, profesor asistent de oftalmologie la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Wisconsin-Madison. Păsările au un al patrulea con care le permite să vadă lumina ultravioletă. Este dificil de spus exact cum ar afecta schimbarea bruscă a luminii viziunea aviară în timpul unei eclipse solare, spune Mowat, dar este posibil ca nuanțele de violet să fie mai vii și dezorientante.

Câinii, însă, probabil nu se bucură de niciun schimb vizual uimitor din cauza faptului că retinele lor conțin doar două tipuri de conuri: albastru și galben. Ceea ce probabil văd câinii în schimb, spune Mowat, este un maro roșiatic murdar și palid, și s-ar putea să nu le pese prea mult de spectacolul solar.

Oamenii, totuși, ar trebui să se distreze și să se joace cu culorile în timpul eclipsei din aprilie, spune Neitz. Este o ocazie rară în care lumina soarelui scade și crește atât de rapid încât efectul Purkinje devine clar. 

Solar Eyeglasses, o companie care vinde ochelari de protecție pentru eclipsă, recomandă spectatorilor care se adună în grupuri să poarte roșu și verde pentru a obține cel mai mare contrast vizual. Neitz sugerează ca cei care o privesc să includă în pachetul lor de observare o pungă de bomboane Skittles colorate pentru a vedea cât de greu este să ghicească ce arome urmează să mănânce pe măsură ce soarele dispare.

sursa: Live Science

Articolul precedentBeatrice Mahler: Există o legătură directă între poluare și tuberculoză, boli de inimă, diabet (VIDEO)
Articolul următor3 întrebări despre dietă pe care trebuie să ți le pui ca să mănânci sănătos