Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, consideră că este necesară completarea cadrului legal cu o serie de măsuri penalizatorii/amenzi aplicate primăriilor care nu respectă obligativitatea înrolării în Ghișeul.ro, platforma națională de plată online a taxelor și impozitelor, potrivit unui răspuns al ministrului la interpelarea unui deputat. Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării susține, într-un răspuns pe aceeași temă la o interpelare diferită din Parlament, că primăriile au autonomie și decid cu privire la cheltuielile bugetelor locale.

Informația pe scurt:

  • Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman (USR-PLUS), consideră că ar trebui completat cadrul legal astfel încât primăriile să fie amendate pentru că nu respectă obligația legală de a se înrola în platforma Ghișeul.ro
  • Ministerul Dezvoltării, condus de Attila Cseke (UDMR) are o altă părere, subliniind faptul că primăriile au autonomie administrativă și financiară și decid singure cu privire la cheltuielile bugetelor locale.
  • Ministerul Dezvoltării mai arată că primăriile au o serie de costuri la interconectarea sistemelor proprii cu platforma Ghișeul.ro.
  • Legislația din 2010 care a dus la crearea Sistemului Național Electronic de Plată (SNEP-Ghișeul.ro) are o mare hibă: a impus instituțiilor publice obligația de a se înrola în acest sistem, fără a prevede sancțiuni sau amenzi.
  • Ghișeul.ro este un proiect IT public-privat, în care platforma IT a fost pusă gratuit la dispoziția statului de către APERO – Asociația pentru Plăți Electronice din România, fiind creată de către Indeco Soft din Baia Mare, una din firmele membre ale acestei asociații.
  • Statul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a pus la dispozitie și suportă costurile legate de partea hardware pentru această platformă.
  • George Anghel, fostul director executiv al APERO, și cel care a fost timp de 10 ani liderul proiectului Ghișeul.ro, a explicat pentru HotNews.ro ce cheltuieli de înrolare are o primărie, de ce nu ar fi fezabile amenzile și cât de captiv ar fi statul cu această platformă IT dezvoltată în parteneriat public-privat.

Ghișeul.ro – Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP) – folosit în prezent de peste un milion de utilizatori (persoane fizice și juridice) pentru plata online cu cardul a taxelor, impozitelor și a amenzilor este unul dintre puținele proiecte IT de succes ale statului, dar nu este numai meritul autorităților.

citiți materialul întreg pe HotNews.ro

Articolul precedentAu stabilit! Useriștii rămân cu mafioții de la PNL, iar peneliștii cu falsificatorii de acte oficiale de la USR
Articolul următorSuper Liga se suspendă – Anunțul oficial