Ruja Ignatova este deja de mai bine de doi ani pe lista FBI a celor mai căutați fugari din lume. Femeia din Bulgaria a dispărut fără urmă după ce și-a fraudat milioanele de clienți din toată lumea, care au investit 4,5 miliarde de dolari în moneda ei virtuală falsă. Acum, o investigație BBC a dezvăluit legăturile strânse dintre Ignatova și unul din cei mai mari mafioți bulgari și posibilitatea ca „regina dispărută a criptomonedelor” să fi fost ucisă chiar de oamenii plătiți să o protejeze.


Ruja Ignatova s-a născut în Bulgaria, dar a crescut în Germania. După ce a absolvit Universitatea Oxford, a avut o carieră de succes în domeniul financiar, înainte de a-și lansa propria sa monedă virtuală, OneCoin, în 2014.

Ignatova a convins milioane de oameni din toată lumea să investească în OneCoin, cărora le-a promis profituri încă și mai mari decât cele obținute de primii investitori ai Bitcoin.

În realitate, însă, Ignatova – cunoscută de mulți drept „Dr. Ruja” – a pus bazele unei escrocherii mascate sub forma unei scheme de investiții care nu avea un registru digital de tipul celor folosite de criptomonedele legitime, precum Bitcoin.

În timp ce investigatorii din Germania și SUA au început să îi dea de urmă, în octombrie 2017, Ignatova a călătorit cu avionul de la Sofia la Atena, dispărând mai apoi fără urmă.

Richard Reinhardt, unul dintre investigatorii americani care s-au ocupat de cazul OneCoin împreună cu FBI, a dezvăluit pentru BBC numele unei persoane esențiale în acest caz care nu mai fusese publicat până acum.

Un mafiot de teapa lui El Chapo și Pablo Escobar

Hristoforos Nikos Amanatidis, cunoscut și ca Taki, este bărbatul care avea rolul de a o ține în siguranță pe Ignatova. „Ni s-a spus că un mare traficant de droguri se ocupa de securitatea ei fizică”, a spus Reinhardt în primul său interviu de când s-a pensionat la finalului anului 2023. „Avem dovezi că un foarte important traficant de droguri, dacă nu chiar cel mai prolific din toate timpurile în Bulgaria, era asociat cu OneCoin și a servit ca agent de pază personal al lui Ignatova.”

Acest șef care se ocupa de securitate este aceeași persoană despre care un avocat din partea guvernului SUA a spus că este „implicat în dispariția” lui Ignatova.

Regina criptomonedelor era o infractoare mult mai sofisticată decât se credea, potrivit lui Reinhardt. „Este ca o infractoare cu studii superioare combinată cu un traficant de droguri sau mafiot pe steroizi.”

Poliția din Bulgaria suspectează că Taki s-a folosit de rețeaua financiară OneCoin pentru a spăla banii murdari obținuți din traficul de droguri. În Bulgaria, Taki are un statut aproape mitic, asemeni lui El Chapo în Mexic sau Pablo Escobar în Columbia. El și asociații săi au fost anchetați pentru jaf armat, trafic de droguri și crime, dar nu au fost niciodată condamnați.

„Taki este fantoma. Nu o să-l vezi niciodată”

„Când vorbim de Taki, el este șeful mafiei din Bulgaria. Este extrem de puternic”, a spus un fost ministru adjunct bulgar, Ivan Hristanov, care în 2022 a investigat acuzațiile potrivit cărora Taki conducea o rețea criminală cu ajutorul unor oficiali corupți.

„Taki este fantoma. Nu o să-l vezi niciodată. Doar auzi despre el. Îți vorbește prin alți oameni. Dacă nu asculți, dispari pur și simplu de pe Pământ”, a spus Hristanov. „Singura persoană care o putea proteja (pe Ignatova) de toate aceste investigații, inclusiv ale agențiilor străine, era Taki.”

Despre Taki se crede că ar locui la Dubai, acolo unde Igantova a cumpărat un apartament de lux și unde în conturile ei bancare au intrat zeci de milioane de dolari din frauda cu OneCoin.

Cu toate că nu se știe cum Taki și Ignatova s-au cunoscut, sau dacă el ar fi fost implicat în OneCoin de la bun început, mai multe surse spun că cei doi au avut o relație personală apropiată și că Taki era nașul fiicei ei.

O sursă din Bulgaria apropiată de Ignatova a spus pentru BBC că regina criptomonedelor s-ar putea să îi fi plătit lui Taki până la 100.000 de euro pe lună pentru protecție.

Martori dispăruți și asasinați în toată lumea

Există și alte legături financiare între Igantova și Taki.

Documente Europol arată că cei doi au avut o înțelegere pentru vânzarea unor pământuri de pe coasta bulgară a Mării Negre. Documentele secrete ale poliției au fost puse la dispoziția BBC de Frank Schneider, un fost spion și consilier al lui Ignatova care a dispărut între timp. Schneider a spus că șeful lui lucrează cu „șarlatani” și „gangsteri”.

Când a fost intervievat de BBC, Schneider se afla în arest la domiciliu în Franța și urma să fie extrădat în SUA pentru a fi judecat pentru rolul pe care l-a jucat în cazul OneCoin.

La acea vreme, însă, nu era pregătit să dezvăluie numele colaboratorilor săi. „Nu o să îți spun cine pentru că am o familie… Asta este o crimă organizată foarte serioasă.”

Protectorul lui Ignatova s-ar putea să fi devenit mai apoi călăul ei. Jurnalistul de investigații Dimitar Stoianov și colegii săi de la site-ul de știri bird.bg au obținut un raport al poliției descoperit în casa unui polițist bulgar ucis.

În acest document, un informator al poliției l-a auzit pe cumnatul lui Taki spunând, după ce s-a îmbătat, că Ignatova a fost ucisă la ordinele lui Taki la finele anului 2018 și că trupul ei a fost dezmembrat și aruncat dintr-un iaht în Marea Ionică.

Stoianov a spus că este „foarte, foarte posibil” ca acest dezvăluiri să fie adevărate.

„Anumiți oameni trebuiau eliminați pentru că știau prea multe despre Taki”

Mai mulți oficiali și asociați de-ai lui Taki cred și ei că teoria conform căreia Ignatova a fost ucisă este adevărată, potrivit lui Stoianov. Ignatova devenise o problemă pentru Taki, care a vrut să elimine toate legăturile cu OneCoin, inclusiv persoanele care îl legau de această fraudă uriașă.

Printre acești asociați se numără și Krasimir Kamenov, cunoscut drept Kuro, căutat de Interpol pentru crimă. Kuro i-a spus lui Stoianov că l-a auzit pe Taki discutând despre afacerile sale ilegale de față cu Ignatova.

Când Kuro l-a întrebat dacă este o idee bună să facă așa ceva, Taki i-a răspuns: „Nu-ți face griji, este ca și moartă.”

În mai 2023, Kuro a fost asasinat în casa lui din Cape Town, împreună cu soția lui și alte două persoane care lucrau pentru el. Poliția din Africa de Sud încă îi caută pe criminali, dar fostul ministru bulgar Hristanov crede că uciderea lui Kuro are legătură cu Taki.

„Anumiți oameni trebuiau eliminați pentru că știau prea multe despre Taki.” Uciderea lui Kuro a fost ca o execuție publică menită să transmită un avertisment. „Aveți grijă cu cine vorbiți.”

Din momentul în care a făcut publice descoperirile legate de dispariția lui Ignatova, jurnalistul Dimitar Stoianov și colegii lui au fost amenințați cu moartea, ceea ce l-a forțat să părăsească Bulgaria pentru a patra oară în viața sa.

Proprietățile de lux ale Reginei Cripto, ocupate de mafioți

O parte din proprietățile din Bulgaria ale reginei criptomonedelor sunt folosite acum de oamenii lui Taki.

Cu toate că nu are destule dovezi pentru a demonstra că Taki a ucis-o pe Ignatova, investigatorul Reinhardt spune că eliminarea ei seamănă cu felul în care cartelurile de droguri operează de obicei.

„Nu există onoare printre hoți… știind cât de violente sunt cartelurile, dacă Taki a crezut că ea este un pericol pentru el… probabil că a eliminat-o, ca să nu fie prins.”

La un moment dat, cazul lui Ignatova va deveni o conspirație de tipul celei potrivit căreia Elvis Presley ar fi încă în viața, crede Hristanov. „Este foarte puțin probabil.” (sursa)

Articolul precedentCâți străini muncesc în România, țările din care provin și domeniile în care lucrează. Numărul imigranților a explodat în ultimii 5 ani. Care este situația în Bihor
Articolul următorCum au ajuns sarmalele la preţ de ‘fine dining’ în România? Piaţa nunţilor din ţara noastră atinge valoarea de 1 miliard de euro!