Un business de peste 1 miliard de euro. Aceasta este cifra-cheie a nunţilor din România. Care sunt cele mai scumpe „input-uri”? De ce porneşte meniul de la 100 de euro în Capitală? Când au ajuns sarmalele la preţ de fine dining? De ce se fac credite pentru cinci nunţi sau mai multe? Când s-a transformat plicul în POS instalat pe telefon, ca invitaţii să plătească cu cardul, criptomonede sau NFT-uri? Cine s-a măritat pentru 5 milioane de euro pe o insulă în Maldive? Sunt câteva întrebări la care Business Magazin va răspunde.

În 2024, piaţa nunţilor din România continuă să fie vibrantă, cu aproximativ 60.000 de evenimente stabilite sau chiar  deja organizate. În pofida faptului că inflaţia a crescut considerabil costurile, dorinţa de a celebra iubirea rămâne puternică.

În medie, o nuntă cu 100 de invitaţi, indiferent că are loc în inima capitalei, Bucureşti, sau pe insula grecească Thassos, ajunge la 20.000 de euro.

Astfel, luând în calcul costul mediu al organizării unui astfel de eveniment şi numărul evenimentelor organizate anul acesta, am putea spune că piaţa nunţilor din România va ajunge la aproximativ  1,2 miliarde de euro.

„Industria nunţilor (din România – n. red.) este la cel mai înalt nivel european şi mondial. Spunem aceasta pentru că organizatorii unui târg de nunţi din Londra ne-au vizitat în urmă cu câţiva ani şi au declarat că au fost la cele mai importante târguri de nunţi din lume şi pot spune cu mâna pe inimă că târgul nostru este în top cinci cele mai impresionante. Acest lucru este dat atât de locaţie, Palatul Parlamentului, cât şi de faptul că românii alocă un buget semnificativ din veniturile lor pentru organizarea nunţii mult visate, ceea ce a determinat ca şi furnizorii să se alinieze celor mai înalte standarde mondiale”, spune Alin Caraman, cel care a pus bazele târgului de nunţi Mariage Fest şi este proprietarul Bon Mariage, agenţie full service organizatoare de nunţi din România.

Alin Caraman anticipează că în 2024 la nivel naţional vor avea loc circa 60.000 de nunţi.

Însă, românii nu-şi mai fac nunţile doar în ţara de origine sau în locaţii tradiţionale, cum sunt restaurantele.

„Anul acesta e full de nunţi pe plajă. Deşi, la început, a fost un business în care nimeni nu credea şi toţi ziceau că n-o să meargă, că nu se fac nunţi prin străinătate şi mai ales pe plajă, acum pot să spun că a devenit un trend şi tot mai mulţi români se căsătoresc pe plajă în străinătate. Grecia este destinaţia preferată a românilor şi am ajuns să facem nunţi aproape de luni până luni, cu nişte mici pauze. Posturile sunt momentele de respiro, dar, altfel, până în octombrie e full sezon pentru evenimentele în Grecia şi în România. După luna octombrie, se fac nunţi în destinaţiile exotice până în mai, pe contrasens”, afirmă Ioana Selner, antreprenoarea ce a creionat businessul Nuntă pe Plajă în urmă cu nouă ani. Ea a adăugat că anul acesta în Grecia va avea circa 150 de evenimente, iar în afara Greciei mai puţine, pentru că sunt şi mai scumpe. „Organizăm nunţi în Mexic, Dubai, Coasta de Azur, Italia, Thailanda, Bora Bora, Maldive.”

Cât costă organizarea celui mai important eveniment din viaţa unui cuplu la mare, la mal de apă?

„Nunta într-o destinaţie relativ aproape de România, în Grecia, pe Insula Thassos, care include cununia civilă şi cea religioasă, cu 50 de meniuri de mâncare, băutură, servicii foto şi video, decor, organizare, planificare, consultanţă şi transport din Bucureşti cu autocarul până acolo, costă în jur de 20.000 euro plus TVA”, a spus Ioana Selner. Mirii nu plătesc cazare şi transport pentru invitaţi, fiindcă invitaţii vin într-o vacanţă în Grecia şi într-una din zile participă şi la nuntă. „Invitaţii vin în vacanţă în Grecia pentru minimum cinci nopţi. Sunt mulţi care vin pentru zece nopţi, pentru că vin cu familia, cu copiii, cu bunicii, deci în formulă completă”, a explicat antreprenoarea. Apoi, ea precizează că sunt două categorii de nunţi pe plajă. Este categoria de persoane care face nuntă direct pe nisip şi cealaltă categorie care face nuntă într-o zonă panoramică, cum este de exemplu în Santorini, la Caldera. „Caldera este a cincea destinaţie din lume pentru organizarea de nunţi, dar costurile pentru o nuntă în Santorini sunt de trei ori mai mari decât pentru o nuntă în Thassos, deoarece Caldera are un brand”, a completat Ioana Selner. Astfel, o nuntă cu 50 de invitaţi acolo sare de 60.000 de euro.

Se mai fac nunţi mari, cu toate neamurile şi cunoştinţele?

„Media invitaţilor la o nuntă este între 110 şi 200.

Dar, în acest an, cea mai mare nuntă pe care o avem este de 800 persoane şi se desfăşoară la Jubile Concept. Ca particularităţi, pe lângă sala spaţioasă de 1.500 mp pusă la dispoziţie, avem şi piscină, cât şi o pajişte de aproximativ 2.500 mp, dar putem vorbi şi despre colţuri în care găsim insule de gătit fructe de mare în direct în faţa invitaţilor, colţuri de fotografii cu decor suprarealist, acrobaţi pe picioroange care se vor ocupa de primirea invitaţilor, dar şi o zonă de socializare în aer liber”, spun reprezentanţii Jubile. Anul trecut, Cosmina, o tânără economistă, şi-a organizat o nuntă cu 600 de invitaţi în Arad, iar Claudiu, un tânăr antreprenor, spune că-şi va face nunta în vara aceasta tot cu 600 de invitaţi. În pofida provocărilor organizării unui astfel de eveniment, ei susţin că le-a făcut plăcere, respectiv se bucură să aibă atât de mulţi oameni alături. Astfel, deşi inflaţia a afectat bugetele, românii nu par dispuşi să renunţe la tradiţia nunţilor fastuoase. Ioana Selner, fondatoarea Nuntă pe Plajă, îşi aminteşte că, la început, mirii erau reticenţi şi făceau nunţi în Grecia cu 10-15 persoane, iar acum au ajuns la 150-200 de invitaţi, o creştere semnificativă.

citește mai multe pe businessmagazin.ro

Articolul precedentBBC: Cine a ucis-o pe „Regina Cripto”, cea mai căutată femeie din lume. „Este o fantomă. Dacă nu asculți de el, dispari de pe Pământ”
Articolul următorSe impozitează sau nu darul de nuntă/botez? ANAF, decizie cu privire la obligațiile românilor