Greii UE, Franța și Germania, vor ca Bruxelles să ofere o evaluare mai blândă în privința progreselor realizate de maghiari în lupta împotriva corupției, scrie Politico.

Astfel, cele mai mari țări ale UE întind o mână de ajutor guvernului maghiar în lupta cu Bruxelles-ul cu privire la încălcările statului de drept.

Franța și Germania, împreună cu Italia, conduc un grup de aproximativ 12 guverne care solicită Comisiei Europene să-și revizuiască decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro în fonduri pentru Ungaria, argumentând că națiunea a făcut mai multe progrese în ceea ce privește măsurile anticorupție. decât recunoaște Bruxelles-ul.

Sprijinul celor mai puternice țări din bloc pune la îndoială angajamentul general al UE de a penaliza guvernul lui Viktor Orbán pentru felul în care a restrâns libertățile democratice. Miniștrii de Finanțe vor discuta marți chestiunea și ar putea deveni ulterior o problemă pe care liderii vor încerca să o rezolve.

„Au fost făcute progrese de către autoritățile maghiare, trebuie remarcat”, a spus un oficial francez al trezoreriei. „Au fost întreprinse un anumit număr de reforme – sunt încă elemente de așteptat”.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută să mențină înghețarea fondurilor UE după ce a constatat că realizările Ungariei de a proteja bugetul UE de fraudă sunt insuficiente. „Avem angajamente, avem promisiuni, dar nu s-au realizat încă”, a declarat la acea vreme comisarul UE pentru buget Johannes Hahn.

Grup de 12 țări consideră, de asemenea, că, dacă nu se efectuează o nouă evaluare, este posibil să nu existe o majoritate calificată în Consiliu în favoarea înghețării fondurilor.

La o întâlnire a ambasadorilor UE de săptămâna trecută, Franța și Germania nu au fost de acord cu Comisia. Aceștia susțin că guvernul lui Orbán realizează cele 17 reforme anticorupție pe care le-a întreprins pentru a evita înghețarea fondurilor și că acest lucru ar trebui reflectat prin reducerea ponderii înghețului, echivalent în prezent cu 65% din fondurile de coeziune.

(sursa)





















Articolul precedentPeter Szijjarto: Dacă o țară din Europa Centrală își folosește dreptul de veto, este sfârșitul lumii. Dacă o face o țară din Vest, este în regulă…
Articolul următorDe la cititori: Ryanair a lăsat, iar, la Timișoara, peste o sută de pasageri care trebuiau să aterizeze la Oradea!