Senatul statului american Tennessee a adoptat o lege care interzice „pulverizarea, eliberarea ori dispersia intenționată, prin orice mijloace a substanțelor chimice ori care conțin produși chimici”. Această măsură legislativă nu face altceva decât să încurajeze o teorie a conspirației referitoare la așa-numitele „chemtrails” (sau „dâre albe de pe cer” cum au fost numite în România), informează The Guardian.

Senatul statului Tennessee e dominat de o majoritate republicană. Proiectul urmează a fi dezbătut în Camera Reprezentanților (majoritar republicană) din același stat, înainte de a fi trimis guvernatorului statului Tennessee (care, la rândul său, e republican).

Proiectul adoptat în camera superioară a legislativului din, Tennessee nu folosește în mod explicit termenul „chemtrails”, chiar dacă face referire la „pulverizarea de substanțe chimice în atmosferă” o acțiune care se află la baza acestei teorii a conspirației.

Proiectul de lege a stârnit interesul și unui senator din forul legislativ al Pennsylvaniei, Doug Mastriano, care a spus că va iniția un proiect similar care să „asigure că cerul de deasupra Pennsylvaniei va fi bine protejat în viitor”.

Deși nu folosesc termenul „chemtrails”,  adepții acestei teorii a conspirației din cele două state americane îl preferă pe cel de „geoinginerie solară”, în sensul că guvernul pulverizează sulf în aer care să reflecte lumina solară, în încercarea de a combate schimbările climatice, arată The Guardian.

În România, deputatul AUR Mihai Lasca a trimis către Autoritatea Aeronautică Civilă o interpelare în care a solicitat să i se explice ce sunt „liniile albe de pe cer”, lăsate în urmă de avioane, „care este scopul pulverizării acestora pe cerul României, precum și cine efectuează aceste pulverizări”. Autoritatea Aeronautică i-a trimis un răspuns ironic în care îl invită să folosească un cod QR pentru a accesa niște explicații în limba engleză de pe site-ul NASA.

„Stimate domn, Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, transmisă prin corepondență electronică, înregistrată la AACR, și având în vedere îngrijorările cu privire la fenomenul contrails de care am luat la cunoștință, în scopul unei mai bune informări și cunoașteri, vă comunicăm că, la data de 13 octombrie 2022, AACR a publicat voluntar pe Facebook o serie de materiale menite să ajute la clarificarea acestui subiect. Acestea pot fi accesate prin scanarea următoarelor coduri QR. Vă mulțumim pentru atenția pe care o acordați în privința îngrijorărilor exprimate de cetățeni”, se arăta în răspunsul Autorității Aeronautice Civile.

Liniile albe de pe cer lăsate în urmă de avioanele care zboară la mare înălțime se află în centrul unei foarte populare conspirații în mediile care promovau în perioada pandemiei teoria conform căreia virusul Covid a fost fabricat în laboratoare, și că vaccinurile fac rău.

Teoria dârelor chimice (chemtrails, chemical trail) susține că unele dâre ce par a fi dâre de condens lăsate de aeronave militare si civile, ar conține agenți chimici sau biologici, pulverizați în mod deliberat în scopuri secrete, în cadrul unor programe guvernamentale clandestine. Conspiraționiștii susțin că unele avioane pulverizează astfel substanțe chimice, în special aluminiu si bariu. (digi24.ro)

Articolul precedentUn român internat în Italia și-a aprins o țigară fiind conectat la aparat cu oxigen. Explozia l-a ucis
Articolul următorOferta capcană: Cum voia Temu să îi păcălească pe clienți să-și vândă datele personale