Prefectura Bihor a înaintat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Inspectoratului General pentru Imigrări, conform dispoziţiilor prefectului Dumitru Ţiplea, o propunere de proiect cu soluţii vizând simplificarea şi facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor din ţări din afara Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, demersul vine în continuarea întrevederii prefectului Dumitru Ţiplea cu agenţii economici bihoreni angajatori ai forţei de muncă din afara Uniunii Europene, care a avut loc în data de 7 iulie.

„Ne confruntăm cu o criză acută a forţei de muncă, iar datoria autorităţilor este de a oferi sprijin agenţilor economici în demersul de a-şi susţine afacerile, care sunt motorul de dezvoltare al României. Trebuie să dezvoltăm o relaţie de parteneriat cu aceştia, bazată pe o atitudine proactivă, de îndrumare şi consiliere”, a declarat Dumitru Ţiplea.

Propunerea de proiect vine în sprijinul agenţilor economici bihoreni (şi nu numai) şi vizează o serie de modificări administrative precum: scurtarea timpului de emitere a permisului de şedere şi a avizului de muncă de la 30 de zile, la 10-15 zile, pentru a evita situaţia în care companiile angajatoare nu pot achita contribuţiile salariale angajaţilor non-UE; simplificarea documentaţiei prin eliminarea adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie care atestă faptul că persoana nu suferă de boli cronice – aceasta poate fi înlocuită cu adeverinţa emisă de medicul de medicina muncii sau printr-o declaraţie pe proprie răspundere a viitorului angajat şi comunicarea şi soluţionarea online a documentaţiei pentru obţinerea avizului de muncă, în cazul agenţilor economici, pentru a evita blocarea ghişeului datorită volumului ridicat de documente care trebuie depuse.

De asemenea, se propune eliminarea documentului ce dovedeşte publicarea prin mijloace de informare în masă din România a unui anunţ pentru ocuparea locului de muncă vacant; specificarea termenelor maxime admise pentru acceptarea certificatului constatator obţinut de angajator de la Registrul Comerţului şi a certificatului de atestare fiscală, documente necesare pentru emiterea avizului de angajare, dar şi creşterea capacităţii administrative a instituţiilor cu atribuţii în domeniu prin creşterea numărul de angajaţi. (g4media.ro)

România are șanse să „importe” în acest an 100.000 de lucrători străini, maximul stabilit pentru 2022, în contextul în care statul a acordat deja avize pentru aproape 40.000 de lucrători în prima jumătate a anului, iar datele din anii trecuți arată că numărul de avize este considerabil mai mare în a doua jumătate a anului. Cei mai mulți lucrători străini au sosit în România din Bangladesh, Nepal și Pakistan, arată datele transmise la solicitarea Economedia de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

În acest an, Guvernul a stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini pentru a fi admiși pe piața forței de muncă din România, dublu față de anul trecut. Țara noastră are nevoie de lucrători străini pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificație.

Datele privind avizele acordate în prima jumătate a anului arată că acest contingent ar putea fi chiar atins.

Astfel, numărul total de avize de muncă/detașare eliberate din contingentul stabilit de 100.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2022, în prima jumătate a anului 2022, a fost de 36.233, arată datele transmise de IGI. Spre comparație, în prima jumătate a anului 2021 numărul de avize eliberate se ridica la numai 14.065.

La finalul anului trecut, numărul total de avize de muncă/detașare emise a ajuns în cele din urmă la 48.796, după o dublare a numărului de avize eliberat în partea a doua a anului.

În primul semestru din 2021 numărul total de avize de muncă/detașare emise se ridică la 40.328, deci, chiar și dacă nu va exista o dublare a numărului de avize emise, tot există premisele pentru a atinge contingentul de lucrători stabilit de Guvern.

Numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă/detașare înregistrat în primele șase luni este de asemenea mai mult decât dublu, de la 18.618 cereri, în primul semestru din 2021, a crescut la 41.843 cereri în primul semestru din 2022.

De unde vin cei mai mulți lucrători străini în România? Din Bangladesh, Nepal și Pakistan, arată datele transmise de IGI.

Topul țărilor care trimit lucrători străini în România:

Bangladesh – 8.152

Nepal – 6.361

Pakistan – 4.361

Sri Lanka – 4.033

Turcia – 3.452

India – 2.690

Vietnam – 978

Maroc – 920

Egipt – 739

Tadjikistan – 570

Altele – 3.977. (sursa)

Articolul precedentCum se face trecerea de la ROBOR la IRCC. Peste 10.000 de români cu credite Prima Casă au apelat la această soluţie
Articolul următorTurism Felix, proprietarul complexului turistic din staţiunea Băile Felix, a contractat un credit de 40 milioane lei pentru a continua investiţiile la ştrandul din staţiunea Băile 1 Mai