Astăzi, în ultima duminică a lunii martie, ceasurile au fost date înainte cu o oră, atât în România, cât şi în alte state ale Uniunii Europene. Astfel, ora 3:00 a devenit ora 4:00, iar această zi a fost, practic, cea mai scurtă din an – una de doar 23 de ore!

Teoretic, anul acesta ar trebui să fie ultimul în care se mai schimbă ora.

Parlamentul European a decis ca fiecare stat membru să aleagă sistemul orar dorit, dar ţara noastră nu a luat încă o decizie în acest sens.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene, potrivit Mediafax.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Ora de vară 2021. Cât de greu se adaptează organismul

Pentru a nu fi afectați de trecerea la ora de vară, medicii spun că este esențial să ne programăm timpul în așa fel încât să avem ore suficiente de somn.

Totodată ar fi bine să-ți petrecei ziua cât mai mult în aer liber, sub lumina soarelui, lumina fiind principalul indiciu de mediu, suprimând secreția de melatonină care induce somnul. Seara, evită să privești ecranult telefonului ori a tabletei înainte de a te băga în pat. Schimbă telefonul cu o carte, ori ascultă câteva melodii care te relaxează. Nu bea alcool și nici cafea cu câteva ore înainte de a merge la culcare. Nici cina nu trebuie să fie una bogată.

În timp ce unii dintre noi nici nu simţim această schimbare de oră, alţii sunt profund afectaţi. Scurtarea duratei somnului cu o oră, după trecerea la Ora de Vară 2021, precum şi trezirea cu oră mai devreme duce la un stres suplimentar, iar de aici pot apărea probleme cardiovasculare ori neuropsihice, precum insomnie, somnolenţă, astenie, apatie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij. (sursa)

Articolul precedentRomânii sunt copiii nimănui! Un general a fost arestat sub acuzația că a delapidat 180.000 de dolari din fondurile destinate situațiilor de criză
Articolul următorCatolicii sărbătoresc Floriile. Procesiunea religioasă, anulată din cauza pandemiei