A spune despre un bărbat că are chelie este o formă de discriminare și constituie hărțuire sexuală, a conchis un judecător britanic, relatează The Guardian. Potrivit deciziei, remarcile privind chelia unui bărbat la locul de muncă este echivalentă cu remarcile asupra sânilor unei femei.
Sentința a venit într-un caz dintre un electrician și compania unde a fost angajat.
Tony Finn, care urmează să fie compensat, lucra la British Bung Company de aproape 24 de ani când a fost concediat, anul trecut în luna mai. Acesta a dat compania în judecată acuzând, printre alte lucruri, că a fost victima unei hărțuiri sexuale după un incident cu supervizorul fabricii, Jamie King.
Finn a acuzat că în timpul unei discuții din iulie 2019, supervizorul s-a referit la el ca fiind chel. Acuzația a făcut completul de judecată să delibereze dacă remarca cu privire la chelia sa a fost o simplă insultă sau o hărțuire.
„Este dificil să conchizi altceva decât că domnul (Jamie) King a rostit acele cuvinte cu scopul de a viola demnitatea (lui Finn) și de a crea un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator pentru el”, se arată în decizie.
Supervizorul a admis că intenția sa a fost de a-l amenința pe Finn și de a-l insulta.
În opinia instanței, există o conexiune între cuvântul „chel”, pe de o parte, și caracteristicile unui anumit sex, pe de alta. Iar referirile sexuale sunt interzise. Chiar dacă compania a argumentat că și femeile pot cheli, instanța a afirmat că fenomenul este prevalent printre bărbați.
Ca parte a deciziei, completul a citat un alt caz, unde un bărbat a fost găsit vinovat de hărțuire sexuală după remarci privind mărimea sânilor unei femei. Iar în acest caz este mult mai probabil ca o femeie să primească astfel de apelative, conform tribunalului.
Astfel, instanța a determinat că remarca făcută de supervizor este de natură să creeze un mediu intimidant pentru Finn și este legată de sexul acestuia.
Compensațiile pe care electricianul le va primi vor fi determinate la o dată ulterioară. (sursa)