Guvernul a decis prelungirea perioadei în care se aplică prețurile plafonate la RCA pentru încă trei luni (până pe 1 aprilie 2024), printr-o hotărâre oficializată recent. Dacă nu s-ar fi luat decizia prelungirii termenului actual, prețul polițelor RCA s-ar fi majorat de la 1 ianuarie 2024.

Prețurile plafonate ale polițelor RCA vor fi valabile încă trei luni, adică până în primăvara lui 2024, potrivit HG 1.326/2023, oficializată acum câteva zile.

Inițial, Guvernul a stabilit prelungirea plafonării prețului RCA cu șase luni, dar legislația în vigoare nu permite asta, iar hotărârea recentă prelungește acest termen doar cu trei luni. Potrivit reprezentanților Guvernului, “Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”.

Totuși, după cum au transmis aceștia, “plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în etape de câte trei luni”.

Mai exact, prețurile polițelor RCA se stabilesc, și pentru următoarele trei luni, adică până pe 1 aprilie 2024, la nivelul tarifelor de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Totuși, acestea vor putea fi majorate, dar cu cel mult 6,8% (prognoza ratei inflației), scrie avocatnet.ro.

După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat, în septembrie, prelungirea până la 31 decembrie 2023 a aplicării hotărârii care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le pot practica în ceea ce privește polițele RCA, potrivit Agerpres, actul normativ prin care se stabilește prelungirea acestui termen, a fost oficializat la început de octombrie.

Inițial, tarifele plafonate ar fi trebuit să se aplice timp de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurii, termenul de expirare fiind data de 11 octombrie 2023, dar, după ce-a fost prelungit, noul termen a fost stabilit pentru sfârșitul anului 2023.

În același timp, pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA vor fi limitate, ca și până acum, la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, tot până în vara viitoare.

Pentru nerespectarea regulilor cuprinse în hotărâre, respectiv depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel amintit mai sus, asigurătorii pot primi amenzi de până la 50.000 de lei. (sursa)

Articolul precedentVeşti bune pentru românii cu credite: Indicele ROBOR la trei deschide anul 2024 la 6,21%, în scădere faţă de ultima şedinţă din 2023
Articolul următorOrașul din România care va avea apă de izvor la robinete. Proiectul va fi finalizat în 2024