În cartea sa din 1946, Economia într-o singură lecție – dezvoltată după eseul lui Frederic Bastiat din 1850, Ce vedem și ce nu vedem (ambele merită cititie, INDIFERENT de orientarea politică!), Henry Hazlitt reduce ARTA economiei la o singură frază:
Arta economiei constă în a privi nu doar la efectele imediate ci și la efectele pe termen lung ale oricărei decizii și politici (guvernamentale). Ea constă în a urmări consecințele acelei politici nu doar asupra unui grup, ci asupra tuturor grupurilor (din societate). Atât.
Ei bine, toate guvernele de dreapta, care sug seva cunoașterii din tocul, scurt, al doamnei Merkel, au avut peste un deceniu la dispoziție, peste zece ani, ca să vadă că austeritatea, în condiții de criză, este nu doar o măsură greșită economic, ci una CRIMINALĂ. Doamna Merkel, cea care acum mai bine de un deceniu trăgea cortina austerității peste Europa, are mâinile pătate de sânge, sânge care a curs din cauza concedierilor, a șomajului, a sărăciei, a neputinței și a disperării.
Cu aceste lecții neînvățate în spate, un val de știri proaste a venit ieri peste noi, din guri felurite dar la fel de spurcate, precum gura de orban sau cea de cîț… Și ne-au dat vestea noului regim de austeritate ca și cum ne-ar fi spus că merg până la baie. Și, desigur, ne-au spus că e spre binele nostru.
Nu este! Și nu este spre binele nimănui.
Austeritatea va atrage după ea nu însănătoșirea sistemului ci moartea lui, pentru că prin asfixiere nu poți să spui că vei respira mai bine. Pe scurt, Cîțu și Orban ucid ce mai era de ucis, ce a ratat virusul și, probabil, înainte să închidă becul, vor mai vinde ce a mai rămas nevândut prin țară.
Tăierile nu aduc nimic bun. Tăierile amplifică răul. Tăierile aduc disperare și, în destule cazuri, moarte.
Și, pentru așa-zisul economist și speculant dovedit Cîțu: este aproape sigur că măsurile de austeritate vor duce la o depresiune economică. Așa cum fac de fiecare dată când sunt luate de habarniști, de nesimțiți și de smintiți.
Unde vă veți ascunde atunci?