Disidentul rus Mihail Hodorkovski a preluat pe contul său X investigația realizată de Context.ro și o rețea media internațională despre parteneriatul dintre Rareș Mănescu, fost șef de campanie al lui Mircea Geoană, și un om de afaceri rus apropiat de Kremlin. ”Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a scris Hodorkovski, un fost oligarh rus aflat în exil care e acum urmărit de autoritățile de la Moscova.

De notat că Hodorkovski este chiar cel care a lansat organizația media The Dossier Center, cea care a lansat investigația despre Rareș Mănescu. El a anunțat lansarea inițiativei în 2017, într-o postare pe site-ul său.

Ce a scris Hodorkovski:

Mircea Geoană, nr. 2 al NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate acestea, partenerul de afaceri rus al consilierului său are legături directe cu Kremlinul.

Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare.

Un expert NATO în verificare a declarat pentru Dossier Center că parteneriatul lui Manescu cu Kozlov a fost suficient de substanțial încât Geoană ar fi trebuit să îl dezvăluie serviciului de securitate internă al alianței. Dar o astfel de dezvăluire nu a fost făcută niciodată.

S-ar putea crede că Geoană a fost neplăcut surprins să audă despre aceste legături cu Rusia, având în vedere declarațiile sale publice din 2022.

Dar în 2009, Geoană a fost criticat pentru că a efectuat vizite secrete la Moscova în timpul unei campanii prezidențiale anterioare. Ambasadorul SUA de atunci a declarat: „Geoană a fost întotdeauna gata să vorbească cu rușii”.

Context

Rareș Mănescu, care a fost coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională din care face parte și Context.ro. Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări privind activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică prin mai.

Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov și Mănescu pe 31 mai, potrivit informațiilor oficiale primite de Context.ro. Era vorba de o cerere prin care se verifica dacă numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.

În dosarul de înființare al SRL-ului românesc a fost inserat și un proces-verbal din 24 aprilie 2024 al consiliului de administrație al companiei lui Kozlov din Estonia. Noua sa afacere din România urma să fie înregistrată cu ajutorul firmei sale din Tallinn. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022. Nici Mănescu și nici Kozlov nu au dorit să ne spună când au început să facă afaceri și dacă relația lor s-a suprapus cu perioada în care a fost șef de campanie pentru Geoană.

Un e-mail intern de la organizația lui Geoană, care a fost obținut de reporteri, îl numește pe Mănescu drept coordonator al campaniei pe București. E-mailul respectiv este datat 5 aprilie. O invitație la un eveniment intern al campaniei îl arată pe Mănescu vorbind cu activiștii pe 13 aprilie despre „progresul în crearea structurii organizaționale și a rețelelor de sprijin”. Invitația lui Mănescu a fost trimisă cu doar 11 zile înainte de data procesului-verbal întocmit în Tallinn pentru firma rusului Kozlov.

Magnatul rus în exil, Mihail Hodorkovski a fost dat în urmărire internațională în acest an de către autoritățile de la Moscova pentru comentariile sale privind războiul din Ucraina. Magnatul rus aflat în exil a fost plasat pe o listă de urmăriți pentru comentariile sale privind războiul.

Mihail Hodorkovski, care este și lider al opoziției, a fost acuzat că a răspândit informații false despre armata rusă după ce a făcut comentarii online despre plățile pentru soldații ruși uciși în războiul din Ucraina.

Un dosar penal a fost deschis atunci împotriva sa în septembrie anul trecut – acuzația este pasibilă de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, potrivit TASS.

Hodorkovski a petrecut deja un deceniu în închisoare în Rusia, sub acuzații considerate în general drept o răzbunare politică pentru că a contestat regimul lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000.

Dar a fost eliberat din închisoare în 2013, după ce a fost grațiat de Putin.

În prezent, el locuiește la Londra și a criticat frecvent războiul lui Putin în Ucraina pe conturile sale de pe rețelele de socializare.

În decembrie anul trecut, Hodorkovski a declarat că Rusia este o „dictatură totalitară în toată regula” și că dorește să „lupte pentru o Rusie guvernată de statul de drept și de pluralismul politic”. (sursa)

Articolul precedentRomânia, Grecia și Bulgaria cer Comisiei Europene ”un tratament corect” la prețurile energiei
Articolul următorAnunțul PSD după consultările cu sindicatele și patronatele: Fără creșteri de taxe în 2025