Datornicii care au poprire pe conturile bancare au intrat în vizorul ministrului de Finanțe. Acesta consideră ca aceștia se folosesc în tranzacții bani numerar, pentru a-și desfășura activitatea economică. Iar dacă nu rulează fondurile prin conturi, statul nu-i poate lua, iar ei prezintă risc fiscal ridicat.

Marcel Boloș vrea să reducă plafoanele pentru plățile în numerar

Ministrul Finanțelor a explicat una dintre propunerile pe care le-a făcut într-un proiect de modificare a Codului de procedură Fiscală. Marcel Boloș vrea să reducă plafoanele sub care nu se pot efectua încasări şi plăţi în numerar. Sunt vizați debitorii care au conturile bancare blocate.

„Popririle bancare se realizează automat, astfel că s-a constatat ca gradul de încasare este unul extrem de mic din cauza faptului că debitorii folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi. În perioada 2021-2023, au fost înfiinţate popriri pentru obligaţii bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi”, a arătat ministrul Boloș.

Potrivit spuselor sale, statul are de pierdut din cauza regulilor prea permisive și din cauză că nu sunt valorificate eficient bunurile confiscate. Drept urmare, Marcel Boloș dorește să corecteze această situație.

Măsurile propuse de Ministerul Finanțelor

Una dintre măsurile propuse are în vedere reaşezarea principiilor de acordare a eşalonărilor la plată pentru datorii. Potrivit lui Marcel Boloș, în acest moment, aproape 400.000 contribuabili nu pot beneficia de eşalonare la plată simplificată. Legislația actuală nu permite includerea obligaţiilor cu reţinere la sursă. Aceşti debitori înregistrează obligaţii bugetare care nu sunt mai vechi de 12 luni, în cuantum de 18 miliarde lei.

Prin noile măsuri, a precizat Marcel Boloș, se are în vedere simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate şi confiscate. Până în prezent valorificarea bunurilor în procedura insolvenţei se realiza într-un timp îndelungat. Procedura prevedea licitaţii repetitive la aceeaşi valoare. Or, acest lucru ducea la deprecierea bunurilor și la scăderea prețului de vânzare, implicit la reducerea gradului de recuperare a obligaţiilor bugetare.

„Am propus metode de simplificare a procedurii, pentru a scurta perioada de valorificare a bunurilor deţinute de către debitorii aflaţi in insolvenţă, astfel încât să se asigure recuperarea creanţelor înscrise la masa credală cât mai repede posibil”, a mai precizat ministrul de Finanțe.

(sursa)

Articolul precedentMeserii care aduc mai mulţi bani decât cele din IT. Cât câştigă un sudor sau un electrician şi ce trebuie făcut ca aceste joburi să nu mai fie percepute ca o opţiune secundară pentru tineri
Articolul următorRomânia a câștigat medalia de aur la dublu vâsle masculin. Fetele au obținut și ele argintul olimpic