Valurile puternice i-au făcut pe salvamari să arboreze steagul roșu, semn că scăldatul este interzis în mare, pe litoralul românesc. Cu toate acestea, sunt români cărora nu le pasă de avertizări și intră în apă. Unii ies de acolo morți. Cine răspunde?
Doar ieri, patru oameni au murit înecați în Marea Neagră. Salvamarii degeaba arborează steagul roșu. Temerarii știu una și bună: „am venit la mare după un an de muncă, trebuie să intru în apă”, fără să conștientizeze riscul la care se expun.
Cine răspunde totuși în caz de tragedie? L-am întrebat pe avocatul Mihai Drăgan dacă atunci când turiștii intră în mare, deși este interzis, fiind arborat steagul roșu, administratorul plajei are vreo răspundere. Răspunsul a fost negativ. Administratorul plajei nu are nicio răspundere dacă cineva intră în mare atunci când salvamarii spun că este interzis.
„Cei care se îmbăiază o fac pe propria răspundere”, ne-a spus avocatul Mihai Drăgan care ne-a zis că răspunsul vine din Articolul 9 alineatul 3 Legea 107/1996 care ne arată clar că: „Orice persoană fizică, pe proprie răspundere, poate utiliza liber apele marine, din afara zonelor de restricţie, pentru îmbăiere”.
Nici salvamarul nu are voie să intre în apă când era steag roşu, nu doar turistul
Administratorul plajei închiriază plaja, nu luciul apei. „Ce să facă cineva dacă tu intri în apă?! În plus, atunci când steagul roşu este arborat, nimeni nu are voie să intre în apă, nici măcar salvamarii”, ne-a mai zis avocatul.
Și totuși salvamarii intră în apă pentru a încerca să-i salveze pe temerari, chiar dacă își pun și ei viața în pericol.
De mulți ani, salvamarii militează pentru impunerea unor sancțiuni pentru turiștii imprudenți, așa cum este în alte țări. Anual, în Europa, un număr semnificativ de persoane mor prin înec, iar în unele țări s-au adoptat măsuri pentru prevenirea acestor tragedii. În Spania, ca exemplu, cei care nu respectă indicațiile salvamarilor pot primi amenzi de până la 1000 de euro, iar după introducerea acestor sancțiuni, numărul turiștilor decedați pe litoral s-a redus cu jumătate.
Despre acest subiect am discutat și cu jurnalistul Val Vâlcu. Ziaristul a spus că ar trebui puse la dispoziție instalații de salvare – skijet, barcă etc. Administratorul plajei, care face profit de pe urma turiștilor, punându-le la dispoziție umbrele și șezlonguri, poate ar trebui să aibă și astfel de lucruri. Ar trebui să existe norme mai stricte. Sau ar trebui ca autoritățile locale, care vor turiști, să vină cu instalații de salvare.
Primăria putea să pună la dispoziție skijet, barcă sau alte dispozitive de tractare a persoanelor din apă. Sau pur și simplu o plută legată cu o sfoară care să fie manevrată de pe mal. Cineva trebuia să găsească o soluție – fie administratorul plajei, fie autoritățile locale, mai ales că Primăria Constanța va achita, în acest an, peste 3,4 milioane de lei pentru serviciul de salvamar și puncte de prim ajutor pe plajele din Constanța și din stațiunea Mamaia, conform contractului semnat cu Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România. Este vorba despre suma de 3.446.170 de lei fără TVA.
Așadar… în România ai dreptul legal să intri în mare și să te îneci pentru că nimeni nu are ce să-ți facă. Intri pe răspunderea ta, dar ai pretenția să te salveze cineva de moarte.
Singurul lucru care ar putea fi făcut de către autoritățile locale sau de către administratorul plajei este foarte simplu: o investiție în niște skijeturi (sau dispozitive similare).
În conformitate cu prevederile legale actuale, salvamarii nu au autoritatea de a impune amenzi sau sancțiuni unui turist care nu respectă regulile. Tot ce pot ei să facă este să avertizeze oamenii când este pericol de înec. Practic, salvamarii doar se roagă de turiști să nu intre în mare, neavând alte pârghii… în afară de rugăminți. (sursa)