Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

În timp ce fermierii spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului, statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii. Iar măsura ar trebui să scadă prețul.

Unele piețe și aprozare au deja la vânzare roșii românești. La prețuri “premium”. Pentru 5 roșii mici, mai putin de un kilogram, am plătit 35 de lei. Asta înseamnă 7 lei pentru una singură. Cam cât ar costa un kilogram întreg într-o lună de vară.

Client: ”Mi se pare mult. Mult, mult! 50 de lei… și dacă sunt și mari… Să dai pe trei roșii 50 de lei, că atârnă la kilogram”.

Client: ”Exagerat! Nu se poate!”.

Nici roșiile de import nu sunt ieftine. Costă în jur de 20-30 de lei kilogramul.

Roșiile românești pleacă încă de la fermieri cu un preț mare. În bazinul legumicol din Izbiceni, Olt, de pildă, un kilogram este vândut de agricultori cu 30-40 de lei.

Fermierii români, despre banii primiți prin programul ”Tomata”: ”E așa, un mizilic”

Fermier: ”E foarte gustoasă, e foarte zemoasă, este foarte bună. Se simte că e roșie românească”.

Doar că pentru gustul bun e mult de muncă, spun fermierii, care nu consideră că au exagerat când au calculat prețul.

Nicușor Lincă, agricultorLa suprafața de 1.000 mp, în jur la 10.000 de euro investiția cu tot. Cu căldură, plantele, plantatul. O să fie până pe 20 aprilie, o să fie roșia puțin mai scumpă 30- 28, noi așa sperăm să fie, după aceea o să scadă la 25-20, sub 20 de lei kg.
ReporterDe Paște cum vor fi prețurile?
Nicușor LincăCam la 10-11 lei o să fie roșiile”.

Și, totuși, culturile de roșii primesc printre cei mai mulți bani de la stat. Prin programul “Tomata”, agricultorii spun că își pot acoperi 30% din investiție. Ajutorul financiar vine tocmai pentru ca agricultorul să scadă prețul la final, când scoate recolta la vânzare.

Vali Rîmaru, agricultor: ”Vă dați seama, din decembrie și până în prezent suntem în fiecare zi la muncă. Banii, astea, e așa un mizilic, deci nu. Sunt prea puțini bani la investiția de o facem noi”.

Până acum, peste 5.700 de fermieri s-au înscris pentru sesiunea din acest an a programului “Tomata”. Pentru cultura de roșii, un agricultor poate primi cel mult 3.000 de euro.

sursa: Pro TV

Articolul precedentUn consilier local PNL nu a oprit camera și s-a filmat live pe toaletă, într-o ședință transmisă pe Facebook
Articolul următorGeamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare (FOTO)