Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din Uniunea Europeană, în timp ce în 13 țări nu există nicio interdicție, scrie Euronews într-o analiză.
Există trei practici principale în reglementarea fumatului în mașini: țările nu aplică nicio interdicție, aplică o interdicție parțială sau interdicție completă. Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE începând cu 2022, potrivit Smoke Free Partnership. Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania. Este complet interzis și în Turcia, țară candidată. Aceasta înseamnă că interzicerea totală a fumatului în mașini este în vigoare doar în patru din cele 39 de țări europene.
Smoke Free Partnership (SFP) este o mare coaliție europeană de ONG-uri care lucrează la analiza politicilor UE pentru a mobiliza factorii de decizie să facă din controlul tutunului o prioritate politică, oferă o hartă cuprinzătoare a reglementărilor privind fumatul în Europa.
Interdicțiile parțiale au devenit larg răspândite în ultimul deceniu
Interzicerea parțială a fumatului în mașini a devenit mai populară în ultimul deceniu. Unsprezece țări UE au impus interdicții parțiale, care se referă în mare parte la fumatul în mașinile cu copii sub 18 ani. Aceste țări sunt următoarele: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia. Fumatul în mașini este, de asemenea, parțial interzis în Marea Britanie.
Germania intenționează să interzică fumatul în mașinile cu copii și femei însărcinate.
Ce sunt interdicțiile parțiale
Interdicțiile parțiale sunt în mare parte interdicții care interzic în mod specific fumatul în mașini atunci când sunt prezenți copii sub 18 ani. Această limită de vârstă este de 12 ani în Luxemburg, 15 ani în Finlanda și 16 ani în Cipru.
Doar în Irlanda o interdicție parțială ia în considerare și prezența femeilor însărcinate.
Astfel, încă nu există nicio interdicție în majoritatea țărilor din Europa. Fumatul în mașini este permis în 13 state membre ale UE și 23 din 39 de țări din Europa, echivalentul interdicției în 6 din 10 state. Țările fără interdicții sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția și Ucraina.
Este periculos fumatul pasiv?
Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Când cineva fumează o țigară, cea mai mare parte a fumului nu intră în plămâni, el se duce în aer și oricine din apropiere îl poate inspira.
Persoanele care respiră în mod regulat fumatul pasiv riscă inclusiv cancer pulmonar și boli de inimă. Femeile însărcinate expuse pasiv la fum sunt, de asemenea, mai predispuse la naștere prematură, iar bebelușii lor sunt expuși unui risc mai mare de a avea greutate mică la naștere și de sindromul morții subite a sugarului. Copiii sunt deosebit de vulnerabili în mașinile de familie, unde fumatul pasiv poate atinge niveluri periculoase chiar și cu geamurile deschise.
Care țări fumează cel mai mult
În 2019, 18,4% dintre persoanele cu vârsta de 15 ani și peste din UE erau fumători zilnici, conform biroului oficial de statistică al UE, Eurostat. Ponderea fumătorilor zilnici a variat de la 6,4% în Suedia la 28,7% în Bulgaria.
De asemenea, 15,4% dintre persoanele cu vârsta de 15 ani și peste din UE au raportat că au fost expuse zilnic la fumul de tutun. Cele mai mari cote de persoane expuse zilnic la fumat în 2019 au fost observate în Croația (34,7%), Bulgaria (29,3%) și Grecia (28,0%) dintre țările UE. Această rată a fost sub 5,0% în Finlanda, în timp ce Serbia (49,0%) a avut cea mai mare rată.
OMS: Olanda, singura țară din UE care sprijină fumătorii să renunțe la tutun
Doar patru țări – dintre care doar una se află în Uniunea Europeană (UE) – au pus în aplicare toate măsurile recomandate de OMS pentru reducerea fumatului la nivel global, acestea fiind Olanda, Republica Mauritius, Brazilia și Turcia. „Felicit Mauritius pentru că a devenit prima țară din Africa, iar Țările de Jos pentru că au devenit prima țară din Uniunea Europeană care pune în aplicare la cel mai înalt nivel întregul pachet de politici de control al tutunului al OMS”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Organizația recomandă țărilor monitorizarea consumului de tutun și prevenirea acestuia, protejarea populației împotriva fumului, oferirea de ajutor pentru renunțarea la fumat, avertizarea populației cu privire la pericolele fumatului, aplicarea interdicțiilor privind publicitatea și creșterea taxelor pe tutun.
În Olanda există măsuri stricte privind fumatul și vânzarea de țigări. Încă din anul 2008, fumatul este interzis în barurile și restaurantele olandeze, iar în 2020 a fost interzis fumatul și în stațiile de tren și în 2022 a ajuns să fie interzis și în clădirile de birouri. În ceea ce privește vânzarea, din anul 2020 țigările sunt comercializate doar în pachete gri cu avertismente grafice mari pe ele, iar supermarketurile trebuie să pună produsele din tutun în cabinete închise departe de privirile potențialilor clienți. Începând cu anul 2024, țara vrea să interzică vânzarea de tutun în supermarketuri pentru a încerca să motiveze și mai mult oamenii să renunțe la acest viciu.
Canada va impune avertismente pe fiecare țigară
Canada luptă și ea intens împotriva fumatului și va fi prima țară care va tipări avertismente direct pe filtrul fiecărei țigări. Avertismentele vor fi în limba engleză și franceză și vor conține mesaje precum: „Țigările provoacă cancer” și „Otravă în fiecare fum”. Noile reglementări au intrat în vigoare marți și începând din 2024 toate țigaretele vor fi imprimate cu acest tip de avertismente, notează BBC. Producătorii trebuie să se asigure că până în 2024 avertismentele se vor regăsi pe toate țigările king-size vândute, iar până în aprilie 2025, și țigările de dimensiuni mai mici vor trebui să se conformeze și să le imprime. Ministerul Sănătății canadian a declarat că intenționează să extindă avertismentele prin tipărirea unor etichete pentru interiorul pachetelor, dar și prin introducerea unor noi mesaje de avertizare externe.
Cum luptăm noi cu fumatul
În România, o ordonanță de urgență adoptată recent prevede ca produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conţin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule) şi produsele din tutun încălzit vor fi obligatoriu etichetate cu mesajul de informare şi cu avertismentele de sănătate combinate (text şi fotografie). De asemenea, un alt proiect legislativ prevede interzicerea fumatului în mașinile personale în prezența copiilor, dar și în zonele din apropierea școlilor, spitalelor, stațiilor de autobuz, parcurilor și terenurilor de sport.
Fumatul este responsabil de 8,7 milioane de decese pe an la nivel mondial și de aproximativ 700.000 de decese pe an în Uniunea Europeană. Aproximativ 18,4% din populația UE în vârstă de 15 ani și peste au declarat că erau fumători zilnici în 2019, dar ratele variază în cadrul blocului comunitar de la 28,7% în Bulgaria la 6,4% în Suedia, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE. (adevarul.ro)