De Lucian Davidescu, Duminică, 03 ianuarie 2021, 11:00. Ultimul update Duminică, 03 ianuarie 2021, 11:05 Modificarea Codului Fiscal vine cu vești bune pentru contractele în regim de telemuncă. Angajatorii pot oferi o bonificație deductibilă fiscal de 400 de lei pe lună. Nu este o obligație, ci o opțiune, care poate fi avantajoasă pentru ambele părți, explică jurnalistul Lucian Davidescu în Libertatea.

De când a luat amploare „telemunca”, a început să se înfiripe și o dezbatere care poate avea impact semnificativ în bugetele familiilor și ale companiilor deopotrivă.

Este cazul ca angajatul să accepte un salariu mai mic pentru că are la rândul său costuri mai mici? Asta se întâmplă deja în SUA, unde mulți dintre angajații din California migrează către state unde costul cu chiria este mult mai mic, uneori chiar înapoi cu părinții. 

Sau, dimpotrivă, compania ar trebui să-i plătească angajatului ceva în plus pentru că la rândul ei nu mai are costuri cu chiria, utilitățile și echipamentele ci, dimpotrivă, se folosește de locuința angajatului pe post de „birou”, așa cum a decis recent un tribunal elvețian? 

În România, legea tocmai a tranșat această dilemă mai degrabă în favoarea angajaților, dar nu ca obligativitate pentru angajatori, ci doar ca opțiune.

Astfel, de la 1 ianuarie contractele de telemuncă pot include o bonificație de 400 de lei care este deductibilă fiscal (poate fi trecută integral la cheltuieli) dar care nici nu este taxată cu impozit pe venit sau contribuții, la fel ca restul salariilor. 

Citeşte întreaga ştire: Cere-i șefului cei 400 de lei netaxați de stat pentru munca de acasă!

Articolul precedentValeriu Gheorghiţă: Ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi. DE UNDE VACCINURI?
Articolul următorCine este cea mai bogată femeie din România